Linkovi

Reorganizacija FBI-a (2/6/02) - 2002-06-02


Tjedan iza nas bio je među težima za jednu od najpoznatijih institucija koje se u Sjedinjenim Državama bore protiv kriminala – za FBI. Čak je i direktor Saveznog istražnog ureda Robert Mueller priznao da njegova agencija nije uložila dovoljno napora da istraži upozorenja u vezi s napadima od 11.rujna.

Tijekom pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća televizija i filmska industrija uvijek su agente FBI-a prikazivali kao besprijekorne borce za zaštitu reda i zakona, koji su s jednakim žarom otkrivali i gangstere i komunističke špijune.

Mračna strana FBI-a tog vremena, kada je direktor bio legendarni J. Edgar Hoover – sastojala se u tajnoj kampanji špijuniranja američkih disidenata. Komentator Joseph From na sljedeći je način opisao ekscese FBI-a:

“Na kraju su, 1972. godine, FBI-u morali nametnuti razno-razna ograničenja. Jer, FBI se angažirao u domaćoj špijunaži, špijunirao je primjerice Martina Luthera Kinga i pripadnike pokreta za građanska prava. Agencija je prerasla u instituciju koja je počela ljude brinuti – posebno dok joj je na čelu bio J. Edgar Hoover. A vremenom, agencija je postajala i sve nekompetentnija.”

Ovu ocjenu ne negira ni bivši šef odjela za anti-terorizam u FBI-u Buck Revell. On, međutim, naglašava da se Saveznom istražnom uredu ne odaje priznanje u dovoljnoj mjeri za niz izvrsno odrađenih stvari, primjerice za spriječavanje oko 40 terorističkih napada u zadnjih nekoliko godina.

“Na prvoj crti bojišnice današnjeg rata protiv terorizma nalaze se obavještajne službe i službe sigurnosti. One danonoćno rade, nastojeći spriječiti terorističke akcije protiv američkih građana – i u Sjedinjenim Državama i u inozemstvu.”

Nakon 11.rujna FBI je pokrenuo ogromne unutarnje promjene. Glavni cilj restrukturiranja je da prioritetni zadatak agencije postane spriječavanje terorističkih napada. Direktor Saveznog istražnog ureda Robert Mueller je priznao da je glavno sjedište agencije ignoriralo više upozorenja u vezi s napadima od 11. rujna, kojima su agenti s terena izvještavali o sumnjivim aktivnostima.

“Ono u čemu moramo biti bolji je – predviđanje, prognoziranje budućih napada. Moramo biti neprekidno aktivni. Moramo bolje razviti sposobnost prognoziranja. Moramo razvijati sposobnost primjećivanja i onoga što se događa iza ugla.”

U okviru reorganizacije FBI-a ministar pravosuđa John Ashcroft je odobrio nove ovlasti na temelju kojih će agenti Saveznog istražnog ureda lakše pratiti aktivnosti osoba osumnjičenih za terorizam na teritoriju Sjedinjenih Država. Agenti će primjerice - bez sudskog naloga, koji je do sada bio potreban - moći nadzirati što se događa na Internetu, a moći će i pratiti aktivnosti na javnim mjestima, primjerice u javnim knjižnicama, pa čak i u vjerskim ustanovama.

XS
SM
MD
LG