Linkovi

Danas dodjela nagrada Tony (2/6/02) - 2002-06-02


Danas navečer dodjeljuju se nagrade koje s nestrpljenjem očekuje kazališna scena njujorškog Broadwaya.

Riječ je o Tonyjima, nagradama koje je svojedobno počela dodjeljivati skupina nazvana American Theater Wing. Ta je skupina nastala iz redova kazališnih djelatnika, u vrijeme Prvog svjetskog rata, kao njihov način pomaganja ratnim naporima. Skupina je djelovala i za drugog svjetskog rata, a kasnije je pomagala vojnicima koji su se vraćali s bojišnice. Poslije rata, ova je skupina organizirala školu za kazališne djelatnike, a, na koncu, od 1947. godine, počela je nagrađivati najbolje brodvejske predstave. Nagrada je nazvana po producentici i direktorici skupine American Theater Wing, Antoinette Perry. Za kratko, naziv nagrade skraćen je, kao što je bilo i njezino ime, u - Tony.

Tonyji se dodjeljuju mnogim kazališnim djelatnicima - glumcima, redateljima, scenografima, kostimografima, scenskim skladateljima, ali i najboljim predstavama - jednoj dramskoj i jednoj glazbenoj, odnosno mjuziklu.

Ove godine, u konkurenciji za Tonyja za najbolji mjuzikl, četiri su predstave: "Mamma Mia", koja predstavlja hitove iz sedamdesetih švedskog sastava Abba; "Slatki miris uspjeha", priča o novinaru u jednom dnevnom listu; "Potpuno moderna Millie", o mladoj ženi iz Kanzasa koja traga za uspjehom u New Yorku, dvadesetih godina prošlog stoljeća; te mjuzikl s radnjom iz budućnosti, "Urinetown", o životu s nestašicom vode, kada treba plaćati uporabu javnih toaleta.

Slavodobitnici će se znati danas navečer, o čemu ćemo izvijestiti u slijedećim emisijama.

XS
SM
MD
LG