Linkovi

Objavljen sastav hrvatske reprezentacije (2/6/02) - 2002-06-02


Hrvatsku nogometnu reprezentaciju od prvog nastupa na Svjetskom prvenstvu dijeli samo jedan dan. Došlo je vrijeme da se probaju okruniti zaista veliki napori uloženi u stvaranje ove reprezentacije, toliko različite od one prije četiri godine, kada je u Francuskoj osvojeno brončano odličje.

Hrvatski nogometni savez danas se i službeno oprostio od svojih domaćina u planinskim predjelima Tokamachija na sjeveru Japana, gdje su se nogometaši pripremali prethodnih dvadesetak dana. Svojim nevjerojatno ljubaznim domaćinima, koji su jutros za oproštaj pripremili čak i jedan vatromet, koji su svoje lijepo mjesto pretvorili u malu Hrvatsku zahvalio se izbornik Mirko Jozić: “Moram kazati, ne samo u svoje ime, već i u ime naše cjelokupne ekspedicije, da smo se ovdje doista osjećali ugodno, da smo osjećali kao da smo došli starim, ponekad izgubljenim prijateljima, da smo sretni da ćemo otići ljudski bogatiji, jer ono što su nam ovdje pružili svojim simpatijama i ponašanjem, njihova nastojanja da nam olakšaju boravak izvan vlastitih domova, mislim da je nešto što nitko nema pravo zaboraviti.”

Momčad danas iz Tokamachija odlazi u obližnju Nigatu, gdje će se odigrati toliko važna utakmica protiv Meksika. Izbornik Jozić potvrdio je i sastav reprezentacije, koju će činiti Pletikosa, Živković, Šimunić, Robert Kovač, Jarni, Soldo, Tomas, Niko Kovač, Prosinečki, Bokšić i Šuker.

Kapetan momčadi Davor Šuker moli novinare da ne uspoređuju ovu reprezentaciju s onom iz Francuske. Obećava u ime igrača da će svi pružiti maksimum, a ujedno upozorava na nešto s čime se europski nogometaši rijetko susreću. Riječ je, naime, o jako vlažnom zraku, što znači da je mnogo teže igrati.

Pitali smo Šukera - zna li prosječni postotak vlažnosti i kako se protiv nje boriti. “Vlaga iznosi 96 posto. To se vidjelo i na igračima. Normalno je da ćemo mi igrači, koji smo navikli na Europu, s time imati problema. Zato smo i došli na pripreme. Normalno da nećemo biti kao Japanci, kao Korejci, koji su naviknuti na ovu klimu, no kako će biti Meksikancima, tako će biti i nama. Vlaga je jedan važan faktor u ovom Svjetskom prvenstvu,” rekao je.

Za nogometašima će iz Tokamachija krenuti i oveća skupina novinara, ali i nešto manja skupina navijača. Neki su od njih stigli iz Splita, iz Švicarske, a 56-godišnji Nikola Maričić čak s Havaja. Gospodin Maričić je bio i na prošlom prvenstvu u Francuskoj i kaže da uvijek donosi sreću hrvatskim igračima.

U prvim utakmicama, inače postignuti su slijedeći rezultati: Njemačka je s 8-0 pobijedila Saudijsku Arabiju, pri čemu je hat-trick postigao Miroslav Klose. Ovaj dvadesettrogodišnjak, porijeklom Poljak, u 13 utakmica, koliko je odigrao za njemačku reprezentaciju, postigao je 11 golova. U istoj "E" skupini, ranije su Irska i Kamerun igrali neriješeno, 1-1, čime je Njemačka učvrstila svoj položaj na čelu skupine. U skupini "A", Danska je pobijedila Urugvaj s 2-1, a oba pobjednička gola dao je John Dahl Tomasson.

XS
SM
MD
LG