Linkovi

Hrvatska i Jugoslavija najavljuju liberalizaciju viznog režima (2/6/02) - 2002-06-02


Hrvatska i Jugoslavija najavile su ublažavanje, a kasnije i ukidanje ograničenja pri izdavanju viza. Ova je incijativa najavljena na marginama summita predsjednika šestnaest srednjoeuropskih zemalja u Sloveniji.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i njegov jugoslavenski kolega Vojislav Koštunica suglasni su da je punu stabilnost na jugoistoku Europe moguće ostvariti samo kroz proces stabilizacije i pridruživanja u svrhu ulaska u europske integracije. U zajedničkoj izjavi, čiji je tekst objavljen jučer, dvojica predsjednika istaknula su da treba nastaviti normalizaciju odnosa između Hrvatske i Jugoslavije, te da poseban naglasak treba staviti na slobodan protok ljudi, roba i ideja, što bi trebalo rezultirati liberaliziranjem viznog režima. U izjavi se nadalje kaže da treba raditi na uklanjanju preostalih prepreka povratku izbjeglih i prognanih. Kako javljaju hrvatski mediji, u izjavi se također konstantira da je Daytonski sporazum i dalje temelj na kojem počiva Bosna i Hercegovina, a koji poštuju i Hrvatska i Jugoslavija.

Predsjednik Mesić ocijenio je zajedničku izjavu kao daljnji korak prema normalizaciji odnosa s Jugoslavijom, rekavši: “Moramo omogućiti našim privredama da surađuju i našim građanima da neometano prelaze granicu. Moramo uspostavljati dobrosusjedske odnose, a to je sada moguće, nakon što se krivnja individualizira.” Gospodin Koštunica rekao je novinarima da sadašnje granice između Hrvatske i Jugoslavije “nisu europske”, jer spriječavaju članove obitelji i prijatelje koji ne žive u istoj zemlji da se bez problema posjećuju.

Rješavanje sporova oko granica i uklanjanje drugih napetosti sa susjedima jedan je od glavni preduvjeta za ulazak u Europsku uniju. Predsjednici država s područja bivše Jugoslavije zatražili su na skupu na Brdu kod Kranja od Europske unije da ih što prije počne razmatrati za svoje članstvo, te da ulaganjima pomogne u borbi protiv siromaštva i osiguravanju stabilnosti u regiji. Predsjednik Predsjedništva BiH Beriz Belkić istaknuo je da “ne postoji drugo rješenje nego integracija.”

Domaćin summita, slovenski predsjednik Milan Kučan, izrazio je nadu da se središnja Europa više neće smatrati “mostom između europskog istoka i zapada”, već da će regija biti “čvrsto usidrena u Europskoj uniji.” Prema njegovim riječima, povijest regije morala bi biti temelj za dijalog, a ne za buduće sukobe.

Kako javljaju hrvatski mediji, hrvatski predsjednik Mesić susreo se na marginama summita i sa slovenskim predsjednikom Kučanom. Dvojica su državnika ocijenila da bi što prije trebalo početi rješavati postojeće probleme. Nakon sastanka, predsjednik Mesić se založio za ponovno pokretanje razgovora o hrvatskoj-slovenskoj granici, a slovenski je predsjednik istaknuo da u pregovorima treba poštivati ono što je već postignuto.

XS
SM
MD
LG