Linkovi

Još jedan mafijaški obračun u centru Zagreba (1/6/02) - 2002-06-01


Vinko Zuljevic Klica jucer je u Zagrebu ubio 35-godisnjeg Bugarina kojem su bivse vlasti u ratu dale hrvatsko drzavljanstvo i novi identitet na ime Veselin Marinov . Zagrebacka policija potvrdila je prijepodne da je Zuljevic Marinova ubio u kaficu u sredistu grada nesto poslije 15 sati nakon cega se sam prijavio policiji.

Ubojica i ubijeni povezani su sa zagrebackim podzemljem. Zuljevic je jedan od najistaknutijih pripadnika klana prosle godine ubijenog kralja poker aparata Vjeka Sliska. Marinov je trebao biti zasticeni svjedok u slucaju koji se na zagrebackom sudu vodi protiv tzv. zlocinacke organizacije, klana suprostavljenog Sliskovom.

Zuljevic je bivsi zapovjednik specijalne jedinice HVO Garavi, koja je dio rata djelovala pod zapovjednistvom haskog optuzenika Mladena Naletilica Tute. Marinov je pocetkom rata iz Bugarske stigao u Hrvatsku odakle je otisao u Hercegovinu gdje je neko vrijeme bio Naletilicev tjelohranitelj.

Zuljevic se brani sutnjom. Zanimljivo je da policija nema niti jednog ocevica iako se ubojstvo dogodilo u punom kaficu u Vukovarskoj ulici. Nitko nista nije vidio, kazala je glasnogovornica zagrebacke policije Stanka Saraja.

"Svi su gledali utakmicu na terasi kafica, zato je ispalo da nema ocevidaca. Svi su, cak i vlasnik bili vani, jedino je konobarica bila u kaficu, ali ni ona nista nije vidjela," kazala je Saraja.

Marinov je u Hrvatskoj za vrijeme HDZ-a bio sudjen zbog posjedovanja droge, ali je oslobodjen nakon svjedocenja nekoliko agenata dviju obavjestajnih sluzbi, HIS-a i SZUP-a. Na Opcinskom sudu u Zagrebu jos nije zavrsen proces u kojem mu se sudi za organizaciju medjunarodnog lanca prostitucije. Bugarska je od sadasnje vlasti u nekoliko navrata zatrazila njegovo izrucenje.

Ubojstvo Veselina Marinova drugi je mafijaski obracun u Zagrebu u godinu dana. Lani je na Cvjetnom trgu ubijen Vjeko Slisko. Njemu suprostavljen mafijaski klan strpan je iza resetaka prije izbora 2000. godine nakon sto je u obracunu u centru grada ubijen slucajni prolaznik. To je ujedno i prvi sudski proces protiv pripadnika organiziranog kriminala u Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG