Linkovi

Sudac američkog Vrhovnog suda Antonin Scalia dolazi u posjet Hrvatskoj (31/5/02) - 2002-05-31


Sudac Vrhovnog suda Sjedinjenih Država Antonin Scalia posjetio je jučer veleposlanstvo Republike Hrvatske ovdje u Washingtonu. Sudac Scalia sprema se ovoga ljeta na put u Hrvatsku – rekao nam je hrvatski veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešić, ocjenjujući da takvi posjeti mogu samo koristiti hrvatskom sudstvu.

Sudac Vrhovnog suda Antonin Scalia trebao bi – kazao je veleposlanik Grdešić – krajem kolovoza posjetiti Zagreb, gdje bi se trebao sastati sa sucima hrvatskog Vrhovnog i Ustavnog suda, te s najvišim hrvatskim dužnosnicima. Kako je rekao hrvatski veleposlanik, Hrvatska će tu priliku nastojati iskoristiti za jačanje suradnje na najvišim sudačkim razinama. A što bi hrvatske suce moglo najviše zanimati u susretima sa sucem Scaliom?

"Sigurno je uvijek zanimljivo čuti kako funkcionira Vrhovni sud Sjedinjenih Država. To je institucija po sebi, s naročitim osobinama. Ono što je svakako značajno jest kako odluke Vrhovnoga suda u interpretaciji ustavne, ali i pravne norme utječu na budući život, socijalni, politički i ekonomski. Ta proaktivnost je posebna vrijednost američkog Vrhovnog suda. U kojoj mjeri je to nešto što se može iskoristiti kod nas? Recimo, kako interpretirati ustavne odredbe, a da se uvijek ne mora ići u reviziju Ustava. To je jedno iskustvo koje vjerujem da je dragocjeno. Isto tako, autonomija suda, kvaliteta poslovanja, efikasnost suda, način tehničkog djelovanja sudskog sustava je nešto što mi sigurno trebamo kao znanje i kao iskustvo."

Prije nekoliko godina, Hrvatsku je posjetila i sutkinja Vrhovnog suda Sandra Day O Connor. I to je – ocjenjuje veleposlanik Grdešić – dobar pokazatelj suradnje između hrvatskog i američkog sudstva. Kao daljnji primjer uspješne pravosudne suradnje između dvije zemlje, veleposlanik Grdešić je istaknuo da će Pravna inicijativa za jugoistočnu Europu ovoga ljeta u Washingtonu predsjedniku Sjepanu Mesiću dodijeliti nagradu za jačanje pravnog poretka i vladavine prava. Sve to pokazuje, unatoč kritikama – kazao je veleposlanik Grdešić – kvalitetu i potencijalnu perspektivu hrvatskog pravosuđa.

XS
SM
MD
LG