Linkovi

FBI-ju šire ovlasti za praćenje u SAD-u (31/5/02) - 2002-05-31


Američki ministar pravosuđa John Ashcroft dao je Saveznom istražnom uredu, FBI-u, šire ovlasti za praćenje aktivnosti osumnjičenih terorista unutar Sjedinjenih Država. Opisujući stare naputke Ministarstva pravosuđa kao frustrirajuće za agente FBI-a, gospodin Ashcroft je objavio niz koraka kojima se želi omogućiti istražiteljima da agresivnije prate teroriste.

"Naša filozofija više nije da čekamo i prekopavamo ruševine nakon terorističkih napada. Umjesto toga, FBI mora djelovati rano te agresivno istražiti informacije koje ukazuju na mogućnost terorističkog napada."

Promjene će olakšati agentima FBI-a da nadziru internet stranice, biblioteke i vjerske institucije, uključujući džamije. Američka udruga za građanske slobode osudila je nove naputke kazavši da se njima narušava pravo na privatnost koje je zajamčeno američkim Ustavom.

U međuvremenu, direktor FBI-a Robert Mueller izjavio je da agencija kojoj je na čelu najvjerojatnije nije mogla spriječiti terorističke napade od 11. rujna. Gospodin Mueller je dao tu izjavu uslijed kritika nekoliko agenata koji tvrde da je središnjica FBI-a u Washingtonu omela neke istrage u svezi s terorizmom. Predsjednik Bush je izjavio da je vrijeme za reformu FBI-a odavno prošlo.

XS
SM
MD
LG