Linkovi

Počeo summit predsjednika šesnaest država srednje Europe (31/5/02) - 2002-05-31


U Sloveniji danas počinje dvodnevni summit predsjednika šesnaest država srednje Europe. Na summitu sudjeluje i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Sudionici summita raspravljat će o ulozi srednjoeuropskih zemalja u ujedinjenoj Europi.

Čelnici srednjoeuropskih zemalja okupili su se na Bledu. Dio njihovih sastanaka održat će se i u dvorcu Brdo pri Kranju u blizini Ljubljane, u kojem je prošle godine održan summit između predsjednika Busha i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Do sastanka dolazi u trenutku kada je sedam zemalja središnje Europe – Bugarska, Republika Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka, Slovenija i Rumunjska vrlo blizu zaključivanju pregovora o ulasku u Europsku uniju, kako se nadaju, do 2004. godine.

Međutim, zemlje kandidati brinu da bi jačanje stranaka koje se protive useljavanju u zemljama Zapadne Europe moglo navesti čelnike Europske unije da odgode proširenje Unije na istok. Domaćin skupa na Bledu, slovenksi predsjednik Milan Kučan izrazio je, međutim, uvjerenje da će se proširenje Unije nastaviti. Gospodin Kučan nazvao je Europsku uniju “temeljem ujedinjene Europe”. Uz odnose s Unijom, sudionici summita razgovarat će također i o očuvanju demokracije i stabilnosti u središnjoj i istočnoj Europi.

Na marginama summita, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić se večeras treba susresti s jugoslavenskim predsjednikom Vojislavom Koštunicom.

XS
SM
MD
LG