Linkovi

Ground Zero - okončano čišćenja ruševina (30/5/02) - 2002-05-30


Posljednji čelični nosivi stup Svjetskog trgovinskog centra, uništenog u napadima od 11. rujna prošle godine, odrezan je iz svog ležišta. Današnje uklanjanje tog nosača s mjesta na kojemu su se nalazili tornjevi blizanci bit će popraćeno svečanošću, kojom se obilježava završetak operacije čišćenja i uklanjanja ruševina.

Gdje su nekada sa više od stotinu katova u visine stremili tornjevi blizanci Svjetskog trgovinskog centra danas se nalazi samo ogromna, ograđena jama, u kojoj se, na utabanoj zemlji, nalaze ogromni kranovi dizalica i rasvjetni tornjevi.

U manje od devet mjeseci, dakle tri mjeseca prije planiranog roka i uz manje troškova, ekipe za raščišćavanje završile su svoj gotovo nevjerojatno zahtjevni zadatak - uklanjanje ogromne mase uništenog građevinskog materijala koji je sačinjavao dva stokatna nebodera.

U jednoj od ekipa radio je Tom Fenech, koji kaže da je "važno nikada ne zaboraviti ovu tragediju i više od 2 tisuće 800 žrtava, koje su u njoj izgubile živote." No, kaže, on sam je spreman napustiti i ostaviti iza sebe mjesto nazvano "Ground Zero", kao i čitavu operaciju čišćenja, koja je 11. rujna prošle godine počela potragom za preživjelima, a potom za posmrtnim ostacima poginulih:

"Drago mi je što ću napustiti ovo mjesto. Mislim da je svima drago. Mislim da smo svi već umorni i vrijeme je da pokupimo svoje stvari, odemo svojim kućama i počnemo svoje živote ispočetka. Upravo to trebamo učiniti."

Pomoću aparata za zavarivanje, radnici su presjekli i posljednji čelični nosivi stup Svjetskog trgovinskog centra i polegli ga na platformu, kojom će biti odvezen s radilišta. Stup je omotan u američku zastavu i prekriven porukama koje identificiraju radnike iz raščišćavanja i odaju poštu poginulima.

Odvoženje stupa s "Ground Zero" obilježit će kraj operacije spašavanja i raščišćavanja. Svečanost će započeti točno u vrijeme kada se srušio drugi toranj i to tradicionalnim signalom kojim se javlja pogibija vatrogasca. Pokraj počasne straže bit će pronesena prazna nosila, također prekrivena američkom zastavom, kao simbol svih onih posmrtnih ostataka koji nikada nisu bili pronađeni. Samo je trećina žrtava identificirana, od kojih mnogi pomoću testiranja DNK iz pronađenih dijelića tijela.

Bill Harris, koji je proveo mjesece u raščišćavanju ruševina, kaže da mu službeno obilježavanje kraja ove operacije posebno teško pada, jer znači da posmrtni ostaci mnogih žrtava nikada neće biti pronađeni: "Teško je reći da je gotovo, jer posao nije završen. Nisu pronađene sve žrtve. Ruševine su uklonjene, ispražnjena je čitava jama gdje su bili temelji zgrada, nema više ničega od tornjeva, ali tu su obitelji koje ne mogu ispratiti svoje nastradale."

Rasprave o tome kako i što izgraditi na šest i pol hektara, na kojima se nalazio Svjetski trgovinski centar, već su započele. Do usvajanja konačnog plana, koji će uključivati i spomenik, proteći će još nekoliko mjeseci. U međuvremenu, platforma za razgledavanje i dalje će ostati otvorena: redovi turista i Njujorčana i sada žele vidjeti ne više ruševine, nego ogromnu praznu jamu koja je ostala iza njih.

XS
SM
MD
LG