Linkovi

Razvod na američki način - pomoću Interneta! (30/5/02) - 2002-05-30


Razvrgavanje bračne zajednice uvijek košta živaca, no mora li koštati i mnogo novaca i vremena? Za slavne i bogate, razvod na američki način može koštati milijune samo u troškovima advokatskih usluga i potrajati po nekoliko godina. Prosječan američki razvod košta između 15 i 20 tisuća dolara za pravne troškove i često traje i više od godine dana.

Korisnici Interneta, međutim, sada mogu proći i znatno jeftinije, kao što su se uvjerili Andrew i Christine Brodigan. Koristeći web sajt www.completecase.com, bračni par Brodigan je uspio okončati svoj devetogodišnji brak koristeći samo kreditnu karticu i klik miša svog kompjutera.

Ispunjavanje obrazaca na web sajtu potrajalo je niti pola sata, a čitava transakcija koštala ih je 249 dolara. Na koncu, svoje su dokumente isprintali, potpisali i poštom poslali nadležnom sudu. Kako kažu, to ih je spasilo, jer nisu raspolagali tisućama dolara, koliko bi ih razvod uobičajeno koštao.

Odvjetnik Randy Finney, iz Seattlea, osnovao je web sajt Completecase.com. Kako njegovu praksu čine brakorazvodne parnice, uočio je da velik broj zainteresiranih klijenata ustvari ne treba usluge odvjetnika. Ako su obje stranke složne s razvrgavanjem bračne zajednice, nema djece koju treba posebno pravno zaštititi, a ni podjela imovine nije komplicirana, kaže gospodin Finney, za razvod su potrebni samo obrasci i upute za njihovo popunjavanje.

Vođen takvom mišlju, postavio je web sajt koji pruža upravo to – jednostavan vodič kroz relativno komplicirane obrasce brakorazvodne parnice. Suprotno očekivanju njegovih kolega, taj web sajt nije smanjio njegov posao, niti pojeftinio instituciju braka. Oni koji se žele razvoditi, kaže gospodin Finney, čine to bez obzira na to koliko to košta. A, ako je razvod kompliciran, ionako svakoj strani treba pravna pomoć. Ovako je samo dana prilika onima koji se žele što mirnije i prijateljskije rastati da to učine i uz što manji utrošak novca, vremena i živaca.

XS
SM
MD
LG