Linkovi

Najavljena reorganizacija FBI-ja (29/5/02) - 2002-05-29


Direktor Saveznog istražnog ureda, FBI, Robert Mueller danas će izvijestiti javnost o restrukturiranju agencije na čijem je čelu. Cilj reorganizacije je bolja učinkovitost u zaštiti Sjedinjenih Država od terorizma.

Direktor FBI-ja će, kako se očekuje, izvjestiti o nizu mjera koje će biti poduzete kako bi se pojačala sposobnost Saveznog istražnog ureda u prikupljanju i analiziranju obavještajnih podataka o terorističkim planovima napada na ciljeve u Sjedinjenim Državama.

Od izvora na Capitol Hillu se saznaje da će se Robert Mueller založiti za veću centralizaciju anti-terorističkih aktivnosti u Washingtonu, te će zatražiti uspostavljanje bliskije suradnje sa Središnjom obavještajnom agencijom CIA-om, koja je zadužena za obavještajni rad u inozemstvu.

Kakve bi promjene trebalo očekivati direktor FBI-ja je nagovijestio u govoru koji je nedavno održao u Washingtonu:

"Naša globalna mreža mora biti jača. Naša spremnost na financiranje mora biti veća, a tehnika rada, obučavanje i tehnologija moraju biti još sofisticiraniji. Naše shvaćanje hitnosti i intenziteta situacije trebalo bi biti naglašenije nego ikada ranije u povijesti FBI-ja.”

Povjerenje u Savezni istražni ured poljuljano je tijekom proteklih nekoliko tjedana, nakon što se saznalo da je prije rujanskih terorističkih napada Ured ignorirao nekoliko zahtjeva vlastitih agenata da se pojača istraga potencijalnih terorista.

Posebnu zabrinutost kongresmena izaziva 13 strana dugačko pismo u kojem specijalni agent FBI-ja iz Minnesote optužuje šefove u Washingtonu da su odugovlačili s odgovorom na zahtjev za pokretanje temeljite istrage protiv Zacariasa Moussaouija. FBI sada vjeruje da je Moussaoui trebao biti dvadeseti otmičar-samoubojica u terorističkim napadima na New York i Washington.

Moussaoui je bio uhićen u kolovozu, nakon što su instruktori u pilotskoj školi u Minnesoti izvijestili o njegovom sumnjivom ponašanju. No, kada su agenti na terenu zatražili dopuštenje da se pretraže njegov lap-top kompjuter i druge stvari, centrala FBI-ja je odgovorila negativno, navodeći kako ne postoji dovoljno dokaza za njegove veze s terorističkim organizacijama.

Predsjedatelj odbora Zastupničkog doma Kongresa za obavještajni rad, kongresmen Porter Goss, izjavio je nekidan u intervjuu televizijskoj mreži Fox da daljnje postojanje terorističke opasnosti nameće potrebu promjena u FBI-ju.

Savezni istražni ured bi, kako je rekao Goss, trebao preusmjeriti dio svoje aktivnosti s borbe protiv kriminala ka prikupljanju obavještajnih podataka o potencijalnim teroristima na teritoriju Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG