Linkovi

Amnesty International kritizira neefikasnost hrvatskih sudova (28/5/02) - 2002-05-29


Hrvatsko pravosuđe nije u mogućnosti temeljito i nepristrano istražiti slučajeve ratnih zločina, objavio je Amnesty International.

U godišnjem izvještaju grupe o stanju ljudskih prava u svijetu kritizira se nedovoljna efikasnost hrvatskog sudstva u istraživanju i kažnjavanju ratnih zločina.

Sudstvu se spočitava sporost i nemogućnost nepristranog suđenja u započetim procesima protiv časnika hrvatske vojske i policije optuženih za ratne zločine nad hrvatskim Srbima 1995.

Kao primjer pritiska na sudstvo naveden je slučaj sedmorice bivših policajaca osumnjičenih za zločine nad srpskim civilima u splitskom vojnom zatvoru "Lora". Nakon njihovog hapšenja prijavljene su anonimne prijetnje tužitelju Županijskog suda u Splitu dok je splitsko-dalmatinski župan koji je sedmoricu posjetio u zatvoru izrazio nadu da će biti oslobođeni.

Navodi se da je nastavljeno kazneno procesiranje velikog broja hrvatskih Srba od kojih su mnogi optuženi u odsutnosti i na temelju nedovoljnih dokaza.

Amnesty International ocjenjuje da je Hrvatska u prošloj godini postigla značajan napredak u suradnji s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Den Haagu iako Vladu kritizira jer je generalu Anti Gotovin dopustila da izbjegne uhićenje.

Kao i ostale međunarodne institucije i Amnesty International apostrofira spor povratak srpskih izbjeglica i povrat njihove imovine.

XS
SM
MD
LG