Linkovi

Britanija Hrvatskoj odobrila pomoć od 5 milijuna funti (29/5/02) - 2002-05-29


Britanija odborila je Hrvatskoj 5 milijuna funti pomoći kako bi ubrzala njeno njeno približavanje EU.

Britanski ministar za jugoistočnu Evropu Denis MacShane potpisao je u Zagrebu pet milijuna funti (7.31 milijuna američkih dolara) vrijedan Akcijski plan kojim će vlada Velike Britanije u iduće tri godine pomagati provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji.

"Nadamo se da će plan ohrabriti hrvatske vlasti da nastave sa započetim reformama, osobito u ključnim područjima kao što je pravosuđe. Očekujemo definiranje jasnih pravila za strane investitore, povratak izbjeglica i punu suradnju s Međunarodnim sudom za ratne zločine," kazao je britanski ministar. Dodao je da njegova vlada očekuje da se odbjegli hrvatski general Ante Gotovine preda Tribunalu čime bi, kazao je, bila otklonjena i posljednja velika zapreka punoj normalizaciji odnosa Hrvatske i EU.

Britanija također osigurava 19 posto od 60 milijuna eura vrijednog CARDS programa EU namijenjenog reformama i obnovi Hrvatske.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kojim su definirani uvjeti koje mora ispuniti za članstvo u EU, Hrvatska je potpisala krajem prošle godine nadajući se da će uvjete za puno članstvo steći 2006., nakon prvog kruga evropskog proširenja.

MacShane je kazao da bi hrvatski zahtjev za članstvom mogao stići i prije ako se EU proširi do izbora za Evropski parlament 2004. "Moja je ambicija vidjeti hrvatske kandidate za Evropski parlament na izborima 2009, " rekao je britanski ministar. Naglasio je da bi Hrvatska vodeću ulogu u regiji trebala osigurati boljom ekonomskom i političkom suradnjom sa susjednim državama, BiH i Jugoslavijom.

Hrvatska je prva zemlja za koju je Britanija izradila Akcijski plan iako Zagreb još nije ni potencijalni kandidat za EU. "Loptu smo sada dodali Hrvatskoj da vidimo može li ispuniti uvjete za članstvo," kazao je MacShane.

XS
SM
MD
LG