Linkovi

Martin Sheen u Supetru otkrio spomenik majci Terezi (28/5/02) - 2002-05-28


Povodom sedamdesete obljetnice redovničkih zavjeta majke Tereze poznati američki glumac Martin Sheen danas je na Supetru na Braču otkrio spomenik ovoj svjetskoj misionarki.

Tom prilikom, gospodin Sheen je izjavio: “Velika mi je čast danas ovdje predstavljati moju zemlju, na otvaranju jednog ovakvog prekrasnog spomenika, jednoj od najvećih žena i najvećih osoba svih vremena. Skulptura je prekrasna, majka Tereza zaslužila je da je se sjećamo. Mislim da je ovaj spomenik blagoslov za sve nas. Drago mije zbog toga što sam ovdje i uvijek ću se rado vraćati.”

Kameni spomenik u prirodnoj veličini, kojeg je u bijelom bračkom kamenu isklesao akademski kipar Petar Jakšić iz Donjega Humca, financirao je glavni donator cjelokupnog projekta Marijan Dužić, američki poslovni čovjek hrvatskog podrijetla, inače većinski vlasnik hotelijerske kuće Supetrus na Supetru. On je tom prilikom rekao: “Majka Tereza ne može biti na boljem mjestu nego što je ovo. Puno sam zadovoljan da smo mogli sve učiniti u trideset dani, od kako smo dobili idea – a idea je bila Martina. Ja sam mislija da je to fantastic. Moja želja je bila učiniti nešto za Brač, Supetar i za našu crikvu. Mi smo puno veseli da je ovi dan doša kako je doša.”

Za podizanje prvog spomenika majci Terezi, koji će – kako se moglo čuti – “podsjećati suvremene žene da se emancipacija stječe ponajprije žrtvovanjem, odricanjem i ljubavlju”, u organizaciji događaja u Supetru, uz župnika tog mjesta Antu Ursića, zaslužan je i hrvatski redatelj Jakov Sedlar, koji nakon Dubrovnika, na Braču, u hrvatsko-američkoj koprodukciji, snima film Milost mora, u kojem Martin Sheen i njegova kćerka Renee igraju glavne uloge.

XS
SM
MD
LG