Linkovi

Osnivanje Vijeća NATO - Rusija (28/5/02) - 2002-05-28


Predsjednik Bush i čelnici 18 drugih zemalja NATO saveza pridružit će se danas ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u potpisivanju sporazuma o stvaranju Vijeća Rusije i NATO saveza. Ovaj će sastanak biti održan u dobro čuvanoj vojnoj bazi u blizini Rima.

Vijeće NATO saveza i Rusije dat će Moskvi ulogu u formuliranju zajedničke politike s NATO savezom u pitanjima kao što su borba protiv terorizma i spriječavanje širenja oružja za masovno uništavanje. Dužnosnici NATO saveza kažu da novo tijelo neće dati Rusiji pravo veta nad odlukama Saveza. Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je, međutim, da osnivanje Vijeće ne znači da se Rusija slaže s planovima o proširenju NATO saveza. Pred povijesni summit, predsjednik Bush će se odvojeno sastati s glavnim tajnikom NATO saveza Georgeom Robertsonom. Jučer je, tijekom posjeta Normandiji, američki čelnik naglasio važnost trajne transatlantske suradnje.

"Naša sigurnost još uvijek ovisi o transatlantskom savezu. Vojnici u različitim odorama upravo u ovom trenutku brane svijet protiv terorizma", rekao je predsjednik Bush.

Predsjednik Bush je tijekom svojeg jednotjednog puta po Europi opetovano naglašavao potrebu jedinstva u borbi protiv terorizma, a vjeruje se da će tu temu istaknuti i na današnjem summitu. O ovom je pitanju predsjednik jučer u Rimu razgovarao s talijanskim premijerom Silvijem Berlusconijem. U međuvremenu, francuski predsjednik Jacques Chirac i njemački kancelar Gerhard Schroeder, s kojima se predsjednik Bush sastao tijekom tjedna, sinoć su razgovarali u Parizu. Oba čelnika izrazila su rezervu glede mogućeg američkog napada na Irak u okviru rata protiv terorizma. Predsjednik Bush je tijekom svojeg puta naglasio da za sada nema planova za takvu akciju.

XS
SM
MD
LG