Linkovi

Kako se hrane američki vojnici? (27/5/02) - 2002-05-27


Već je odavno poznato da zapovjednik koji svojim vojnicima ne osigura dobru hranu utire put vlastitom porazu, čak i bez sukoba s neprijateljima. No, američki vojni obroci godinama su bili na posebno lošem glasu. Alex Belida pripremio je prilog o tome – što Pentagon čin da bi poboljšao ishranu vojnika.

Iskreno govoreći, iako je hranjiva, vojna hrana ne može se usporediti s francuskom kuhinjom. Gerald Dasch iz Pentagonovog programa za prehranu ističe možda najveću razliku – vojni obroci, koji su prilično slični komercijalno proizvedenoj hrani, ne dolaze na srebrnom pladnju.

"Obroke često bacamo iz zrakoplova da bi došli do vojnika" - ukazuje na često ključnu razliku između "kućne" i "vojne" hrane ovaj američki dužnosnik.

Dok se hrana u restoranu uglavnom priprema od svježih sastojaka, vojni obroci moraju zadovoljiti drugačije kriterije. "Rok trajanja vojne hrane iznosi najmanje tri godine pri temperaturi od 27 stupnjeva Celzijevih, odnosno, šest mjeseci pri temperaturi od 38 stupnjeva Celzijevih", kaže Gerald Dasch.

Sve u svemu, priprema vojnih obroka prilično je složen postupak, pogotovo zato jer Pentagon mora uzeti u obzir da će vojnik na bojišnici možda morati, uz svu drugu opremu, sa sobom nositi i svoju hranu. "Moramo u najmanji mogući paket utrpati što više kalorija i hranjivih sastojakak."

Dok prosječni restoran možda dnevno posluži stotinjak odbora, Pentagon mora planirati kako će prehraniti stotine tisuća vojnika, mornara, pilota i marinaca.

"Ako ste kod kuće i ne sviđa vam se ručak, možete svratiti do trgovine i kupiti nešto drugo. Ukoliko se nekom vojniku ne sviđa hrana koju smo mu osigurali, teško da će iskočiti iz rova i otrčati u kakvu trgovinu" - kaže Gerald Dasch.

Vojna hrana nikada nije bila na dobrom glasu. Potaknuti pritužbama, planeri su počeli raditi na poboljšavanju okusa vojnih obroka. Što je, dakle, ovih dana na vojnom jelovniku?

"Specijaliteti stranih kuhinja – svinjski odresci sa začinima s Jamajke, govedina s japanskim umakom teriyaki. Tu su i tjestenine s umakom od rajčice i povrća, pa zatim meksički specijaliteti, ravijoli s govedinom i piletina u tajlanđanskom umaku" - rekao nam je gospodin Dasch.

Gerald Dasch iz programa za prehranu vojnika predstavio je u Pentagonu nove, ukusnije vojne obroke. Iskoristili smo priliku da bismo upitali jednog francuskog novinara, prisutnog na prezentaciji – kako mu se sviđa američka vojna hrana? "Pa, nije loša. Ravioli nisu bili posebno dobri, ali teletina i riža su ukusni" - rekao nam je ovaj gost iz Francuske.

Pentagon također razmatra mogućnost uvođenja obroka u tabletama. No, gospodin Dasch priznaje da to za sada još nije izvedivo. Ipak, prema njegovim riječima, znanstvenici rade na razvoju posebnog flastera kroz koji bi, preko kože, organizam dobivao potrebne vitamine i minerale. Gospodin Dasch priznaje da tableta neće nikada zamijeniti sočni odrezak, ali ističe da bi vitamini i minerali mogli pomoći vojniku da sačuva mentalnu i fizičku spremnost u borbi, kako bi se jednog dana sretno vratio kući.

XS
SM
MD
LG