Linkovi

Useljenici i američki biznis (27/5/02) - 2002-05-27


Ovih dana na naslovnicama američkih listova vrlo često nalaze velike korporacije, s tisućama, pa i milijunima dioničara. No, u New Yorku je upravo otvorena izložba posvećena obiteljskim poduzećima. Kako izvješćuje Jenny Badner, njujorško Povijesno društvo izložbu je organiziralo kao nostalgični osvrt na 11 različitih tvrtki starijih od stotinu godina, koje su osnovali američki useljenici.

Iz drvenog izložbenog sandučića vire smeđe staklene oči. Izloženi su i stol i dvije stolice, iz kafea poznatog po talijanskim slasticama. Na zidu vise zarđale metalne alatke, koje su se nekada koristile za vodene tornjeve na krovovima, karakteristične za New York.

Izložba pod naslovom “Family Matters” uključuje izloške iz niza tvrtki s jednom zajedničkom crtom – sve su one ostale u obitelji barem od stotinu godina.

Kustosica Ellen Denker kaže da izložba odražava karakter New Yorka, grada u kojem postoje tisuće malih obiteljskih tvrtki, ali da istovremeno može poslužiti kao slika jednog aspekta njegove povijesti: "Radi se o useljenicima koji su došli u New York u 19. stoljeću s korisnim vještinama i zatim su te vještine prenijeli novim naraštajima u svojim obiteljima. Uz to, imali su volju i želju da nastave koristititi stare vještine na mnogo novih načina."

Useljenici koji su osnovali tvrtke uvrštene u izložbu došli su u Sjedinjene Države iz Europe. Peter Gougelmann, osnivač tvrtke Mager i Gougelmann, koja je proizvodila umjetne oči, uselio je u Ameriku iz Švicarske. 1851. New Yorku je predstavio zanatsku izradu umjetnih očiju po narudžbi. Među njegovim najpoznatijim mušterijama bila je slijepa i gluha američka društvena aktivistica Hellen Keller.

Jedna crno-bijela fotografija prikazuje malu zgradu od cigle u kojoj je bila smještena prva trgovina Modells. Danas Modells ima 90 velikih trgovina, koje prodaju sportsku opremu, u sedam saveznih država. 77-godišnja Doris Modell-Tipograph, baš kao i mnogi drugi vlasnici useljeničkih tvrtki, sjeća se kako je, kao dijete pomagala roditeljima u trgovini: "Preko ljeta su prodavali robu na plaži. Stajala bih na nekoj kutiji i prodavala kape za kupanje za deset centi. Majka mi je radila kao blagajnica. Odrasla sam u našoj trgovini. Sada je tvrtka nešto drugačija, no naša je obitelj još uvijek vrlo angažirana u njenom poslovanju."

Danas tvrtku koju je 1889. osnovao djed gospođe Modell-Tipograph vodi njen nećak. Osnivač tvrtke Moriss Modell bio je Židov, te je, nakon bijega pred pogromima u Rusiji, uselio u Sjedinjene Države i postao trgovački putnik za žensku odjeću.

Za razliku od Modellsa, većina tvrtki predstavljenih na izložbi upošljava manje od stotinu radnika, a njihovi vlasnici uključeni su u svakodnevno poslovanje. Iako su se tvrtke s vremenom mijenjale, mnoge i danas nalaze svoje mjesto na tržištu. Primjerice, suknarska tvrtka Mali, osnovana 1826, proizvodi zeleni pust koji se koristi za stolove za biljar.

Tvrtka Rambusch, koju je osnovao jedan danski useljenik, već preko stotinu godina ukrašava crkve. Viggo Rambusch, čiji je djed osnovao tvrtku, iznosi tri razloga zbog kojih je tvrtka opstala tijekom godina: "Prvo, obitelj je rađala djecu, koja su ostajala u istom zanatu. Drugo, uvijek smo imali dobro računovodstvo i znali smo u čemu zarađujemo, a u čemu gubimo novac. I treće – već 103 godine imamo dobrog klijenta – crkvu."

Tvrtke predstavljene na izložbi njujorškog Povijesnog društva imaju i vlastitu organizaciju nazvanu Stogodišnja udruga New Yorka. Predsjednik udruge je Richard Cook, koji kaže: "Netko je rekao da je svaka od ovih tvrtki svoja osoba i doista je tako. Svaka od njih ima vlastiti život i vlastitu dušu, što dioničarske kompanije možda nemaju, jer imaju drugačiju upravu. Svaka od tih starih tvrtki na neki je način jedinstvena."

Gospodin Cook dodaje da je dugovječnosti useljeničkih tvrtki pomoglo i to što su ostajale male i držale se onoga što im ide najbolje. Prema njegovim riječima, njihova veličina i trajni angažman obitelji u njihovom poslovanju dali su im jedinstveni karakter.

XS
SM
MD
LG