Linkovi

Svjetska banka spremna pomoći obnovu Hrvatske (27/5/02) - 2002-05-27


Od Svjetske banke Hrvatska traži pomoć za dva projekta obnove.

Glavnom direktoru Svjetske banke za sve poslovne aktivnosti Shengmanu Zhangu u Zagrebu je predstavljen projekt vodoopskrbe i kanalizacije u priobalnim gradovima. Projekt vrijedan 250 milijuna dolara sufinancirao bi se zajmom Svjetske banke od 100 milijuna dolara.

Svjetska banka zainteresirana je za financiranje izgradnje kanalizacijskih mreža za otpadne vode u Dalmaciji i Istri.

Direktor regionalnog ureda Andrew Vorkink kazao je da bi se s realizacijom projekta moglo krenuti za godinu i pol dana. Dodao je da je projekt važan za razvoj turizma i zaštitu okoliša.

Na obali oko 52 posto stanovništva ima vodu i riješen problem otpadnih voda. Projektom za kojeg Hrvatske vode traže 100 milijuna dolara postotak stanovnistva s riješenim problemima vode i kanalizacije popeo bi se na oko 80 posto, više od 1.5 milijuna ljudi u Dalmaciji i Istri.

Generalni direktor Hrvatskih voda Jakša Marasović najavio je da će u lipnju, kada u Hrvatsku ponovo dolazi izaslanstvo Svjestke banke, projekt biti detaljno razrađen uključujući i uvjete kreditiranja.

"Uvjeti su povoljniji od onih koje nude komercijalne banke," rekao je Marasović.

Glavni direktor Svjetske banke upoznat je i sa detaljima započetog projekta obnove istočne Slavonije i Baranje. Za taj je projekt Svjetska banka Hrvatskoj odobrila 37.8 milijuna eura.

XS
SM
MD
LG