Linkovi

Predsjednik Bush na Dan sjećanja u Normandiji (27/5/02) - 2002-05-27


Predsjednik Bush i francuski predsjednik Jacques Chirac danas će obići grobove američkih vojnika poginulih u drugom svjetskom ratu u Normandiji. Njihov posjet podudara se s američkim Danom sjećanja, praznikom posvećenim poginulim američkim vojnicima iz svih ratova. U Normandiji je pokopano oko devet tisuća američkih vojnika, koji su poginuli u borbi protiv nacističke Njemačke. Predsjednik Bush je kazao da ovogodišnji Dan sjećanja ima posebno značenje.

"Ovo je prvi Dan sjećanja nakon dugo vremena na koji mlađi Amerikanci znaju iz prve ruke kolika je cijena njihove slobode" – rekao je predsjednik.

Nakon jučerašnjih razgovora s francuskim predsjednikom Chiracom u Parizu, predsjednik Bush je pozvao Pakistan da zaustavi upade islamskih militanata na indijski teritorij, te je izrazio zabrinutost zbog pakistanskih raketnih testova, provedenih tijekom vikenda.

"Izrazili smo i izražavamo duboku zabrinutost zbog testova. No, isto tako, s drugim svjetskim čelnicima, uključujući predsjednika Chiraca, pozivam pakistanskog predsjednika Musharrafa da pokaže rezultate u zaustavljanju terorizma" – rekao je predsjednik.

Budućnost rata protiv terorizma jedna je od glavnih tema posjeta predsjednika Busha Europi. Predsjednik je istaknuo da nema planova za vojnu operaciju protiv Iraka. Govoreći uz pomoć prevoditelja, francuski je čelnik pozvao druge zemlje da ostanu agažirane u borbi protiv terorizma.

"Obojica znamo da terorizam još uvijek postoji, da može biti aktivan bilo gdje i bilo kada. Stoga svi svjetski čelnici moraju biti odlučni da se terorizam eliminira" – rekao je gospodin Chirac.

XS
SM
MD
LG