Linkovi

Film tjedna: Spirit - Stallion of Cimarron (26/5/02) - 2002-05-26


Glavni junak novog animiranog filma studija Dream Works je Spirit, hrabri konj mustang koji živi na američkom zapadu u vrijeme njegovog osvajanja.

Njegovo ime je Spirit odnosno u prijevodu “Duh”, a nadahnuta filmska priča govori o njegovom životu na američkom zapadu. Medjutim, za razliku od mnogih animiranih filmova, životinje u filmu “Spirit” ne govore. Umjesto toga, na ekranu se pred našim očima razvija prekrasan primjer tradicionalne ručne animacije i realističnih kompjutorskih animacija.

Narator je glumac Matt Damon:

"Ja sam glas Spirit-a, iako u filmu zapravo nema dijaloga. Ja pričam u filmu poput nekog starijeg mustanga koji se osvrće na svoj život. Filmska priča u biti prati ovog konja, čija volja nikada neće biti slomljena i koji se nikada neće odreći svoje slobode. Poruka je vrlo jednostavna, ali i duboka."

Dok je pokušavao zaštiti svoje krdo od ljudi koji su se kretali na zapad, uhvatila ga je američka konjica.

Medjutim, on takodjer vidi da medju ljudima ima i onih dobrih, poput jedne mlade Indijanke. “Spirit” možda nema glasa, ali su njegovi osjećaji izraženi glazbom skladatelja i Oscar-ovca Hans-a Zimmer-a.

Stihove koji prate ovu glazbu napisao je pjevač i tekstopisac, Bryan Adams.

Za inovativni izgled filma “Spirit” zasluge pripadaju Jeffrey-u Katzenberg-u, izvršnom producentu i šefu animacije u filmskom studiju Dream Works. On kaže da su klasični animatori i njihovi kolege koji rade na kompjutorskoj animaciji zajednički ostvarili ovaj projekat, objedinjavajući ono najbolje što obje tehnike trenutno mogu ponuditi.

Scenarist filma “Spirit, Stallion of the Cimarron” bio je John Fusco, a režirali su ga Kelly Asbury i Lorna Cook. MUSIC: Main title from the “Spirit” soundtrack by Hans Zimmer. (IK)

XS
SM
MD
LG