Linkovi

Dužnosnici Svjetske banke u Vukovaru (26/5/02) - 2002-05-26


Na početku dvodnevnog posjeta Hrvatskoj, glavni je direktor Svjetske banke za sve poslovne aktivnosti Shengman Zhang posjetio istočnu Hrvatsku, gdje je razgovarao o tijeku provedbe projekta koje financira Svjetska banka.

U posljednjih desetak godina Hrvatska je sa Svjetskom Bankopm sklopila ugovore za 16 dugoročnih zajmova, jedan predujam zajma i dva jamstva u ukupnom iznosu od 580 milijuna američkih dolara i 360 milijuna eura.

Na pitanje što ga je zanimalo pri ovoj prvoj posjeti Hrvatskoj, glavni je direktor Svjetske banke za sve poslovne aktivnosti Shengman Zhang rekao:

"Prije svega, zanimao me je razvoj i oporavak Hrvatske. Danas smo imali prilike vidjeti koji je bio razmjer šteta napravljenih tijekom rata, isto tako i odlučnost ljudi da se ovo stanje prevlada. Do sada još nisam vidio same projekte, međutim mogu izraziti zadovoljstvo radom hrvatske Vlade i njenom spremnošću na provedbu projekata. Na terenu ćemo vidjeti dinamiku provođenja programa."

Rečeno je kako je Svjetska banka zainteresirana za nastavak razminiranja, usklađivanje katastra i gruntovnice, te projekte izgradnje vodoopskrbe i kanalizacije u priobalnim gradovima i razvoj komunikacija među različitim zajednicama na ovim područjima.

U zagrebačkom uredu svjetske banke postoji zainteresiranost za predstojeće razdoblje privatizacije i otvaranja slobodnih trgovačkih zona. To su projekti na kojima se radi i u Srbiji, Bugarskoj i Rumunjskoj- rekao je Andrew Vorkink, direktor Regionalnog ureda Svjetske Banke, te je dodao:

"Nakon razgovora sa Vukovarsko-srijemskim županom Nikolom Šaferom i vukovarskim gradonačelnikom Vladimirom Štenglom ohrabreni smo zamislima o trgovačkoj zoni u Vukovaru i poslat ćemo tim stručnjaka koji će o ovoj temi detaljnije razgovarati. Jasno je da je preostalo još puno posla za napraviti u Vukovaru, no gospodin Zhang i ja smo ohrabreni stavom lokalnih čelnika u nastavku napora u tom pravcu."

XS
SM
MD
LG