Linkovi

Donacija Američke trgovačke komore hrvatskim humanitarnim udrugama (27/5/02) - 2002-05-26


Americka trgovačka komora donirat će 50 tisuća dolara hrvatskim nevladinim udrugama. Novac prikupljen na trećem Američkom tjednu u Hrvatskoj dobit će udruge se bave problemima gluhoslijepih osoba, zlostavljane djece i obukom pasa za deminiranje.

Početkom tjedna udrugama "Dodir", "Hrabri telefon" i "Humanitarna inicijativa" novac će uručiti organizator tjedna Američka trgovačka komora u Hrvatskoj.

"Drago nam je da ovakvim akcijama možemo pomoći onima koji trebaju pomoć," kazao je za Glas Amerike Tomislav Šlat, predsjednik hrvatske podružnice Američke trgovačke komore. Američka trgovačka komora, AmCham Croatia, neprofitna je organizacija oko 80 američkih tvrtki koje djeluju u Hrvatskoj i hrvatskih koje su poslovno vezane za SAD.

Priliku za promoviranje međusobne suradnje Hrvatske i SAD kroz trgovinu i investiranje predsjednik Američke komore u Hrvatskoj Tomislav Šlat vidi u službenom posjetu premijera Ivice Račana SAD.

Odlazak državnog izaslanstva u Ameriku najavljen je za početak lipnja, iako još nema službene potvrde vladinog Ureda za odnose s javnošću. "To ce biti jedan od najvažnijih gospodarskih i političkih događaja ove godine. Posjet premijera SAD izrazito je važan i koristit će promociji hrvatskog gospodarstva. Premijer će se u Američkoj trgovačkoj komori u Washingtonu sastati sa američkim gospodarstvenicima, obzirom da će u hrvatskom izaslanstvu biti i gospodarstvenici doći će do određenih konatakata. SAD su ogromno tržište i više nego važno za gospodarski oporavak Hrvatske," kazao je Tomislav Šlat.

Hrvatskoj je važna američka podrška za ulazak u NATO-ov Membership Action Plan, uži krug država partnera. Američka vlada financijski podupire reformu pravosuđa i policije, kao i obrazovanje vojnih časnika u sklopu programa International Military Equip and Train. Finaciranjem projekata razminiravanja i obnove SAD podržavaju povratak izbjeglica.

XS
SM
MD
LG