Linkovi

Dan sjećanja - neslužbeni početak sezone ljetnih godišnjih odmora (27/5/02) - 2002-05-26


U Sjedinjenim Državama, dugi vikend za nacionalni blagdan Dan sjećanja, označava početak sezone ljetnih godišnjih odmora. Za mnoge Amerikance to znači ljetna putovanja u sjeni novih terorističkih prijetnji i sjećanja na napade od 11. rujna. Nick Simeone razgovarao je s Amerikancima koji se spremaju putovati o njihovim mišljenjima o mogućnosti novih napada.

Amerikanci su dočekali ovaj praznik, tijekom kojega se obično mnogo putuje, prilično oprezni zbog gotovo svakodnevnih upozorenja o mogućim novim napadima. Prošloga su tjedna s upozorenjima istupili dopredsjednik Dick Cheney i direktor Ureda za domovinsku sigurnost Tom Ridge.

"Gotovo je sigurno da će do budućih napada na Sjedinjene Države doći" - ovim je riječima na moguće opasnosti američku javnost upozorio dopredsjednik Cheney. Gospodin Ridge odrazio je slično uvjerenje: "Nije pitanje hoće li, nego kada će do napada doći."

Što misle putnici na aerodromu National u Washingtonu?

Koliko se dakle putnici osjećaju sigurnima? U washingtonskoj zračnoj luci National, mnogi kažu da ih upozorenja nisu odvratila od planiranih prazničnih putovanja.

"Upozorenja su pomalo uznemirujuća, ali tu se ne može ništa učiniti. Ja ne mogu kontrolirati što će se dogoditi" - rekao nam je jedan od putnika.

"Upozorenja su do sada bila prilično općenita i stalno su prisutna, pa se teško zabrinuti. Ne mogu reći da me posebno brinu" - tvrdi drugi.

Prema najnovijoj anketi, tri četvrtine Amerikanaca kaže da upozorenja nisu utjecala na njihove planove za godišnji odmor, iako tour-operatori ukazuju da su rezervacije za putovanja u inozemstvo u padu. Ovoga vikenda, mnogi putnici također dovode u pitanje niz vladinih upozorenja o mogućim napadima, koja se često temelje na dojavama sumnjive vjerodostojnosti.

Kako mnogi putnici ističu, uz takva upozorenja, javnost može učiniti malo toga. "Mislim da moramo znati što se događa. No, mislim i da moramo biti razumni kada se radi o općim upozorenjima. Shvaćamo da će se nešto neizbježno dogoditi. No, ne možemo dozvoliti da nam takve prijetnje potpuno preuzmu život. Nekad mislim da nas vlasti nepotrebno zastrašuju" - rekao je jedan od putnika kojeg smo zatekli na aerodromu.

Sabato: Administracija je izvukla pouke

Ovakvi se komentari mogu čuti u trenutku kada se administracija predsjednika Busha našla na udaru oštrih kritika Kongresa zato što možda javnosti nije rekla dovoljno o onome što je znala prije terorističkih napada od 11. rujna.

Politički analitičar sa sveučilišta Virginije Larry Sabato smatra da niz najnovijih upozorenja predstavlja odgovor Bijele kuće na pitanja iz Kongresa o tome je li postupila ispravno s obavještajnim podacima primljenim prije 11. rujna prošle godine:

"Administracija je, očigledno, izvukla pouke iz obavještajnih propusta prošlog ljeta. Sada kada raspolažu istim takvim indikacijama, žele biti sigurni da će o njima biti obaviještena i javnost."

Ipak, anketa koju su nedavno proveli Wall Street Journal i televizijska kuća NBC pokazuje da je gotovo 60 posto Amerikanaca zadovoljno mjerama koje je vlada poduzela prije prošlogodišnjih napada.

"Većina Amerikanaca jednostavno nije sklona vjerovati da je predsjednik imao realnu predodžbu o tome što će se dogoditi i da je odlučio ne poduzeti ništa" - kaže Larry Sabato.

Dok Amerikanci kreću na prva ljetna putovanja, sigurnosne mjere diljem zemlje i dalje su pojačane. Kao primjer spomenimo samo naoružane čuvare – njih gotovo četiri tisuće – koji ovih dana štite putničke zrakoplove. Prije prošlogodišnjih napada, takvih je čuvara bilo manje od stotinu.

XS
SM
MD
LG