Linkovi

Makarska: Uspješno zaključena vježba "Kroćenje zmaja" (24/5/02) - 2002-05-25


Hrvatska je organizacijom vježbe "Kroćenje zmaja - Dalmacija 2002", koja je danas skupnom vježbom završila na širem području Makarske, pokazala da ima snage i znanja predstaviti se u pravom svjetlu susjedima u regiji.

Zemlje sudionice iz NATO članstva - Češka, Italija, Mađarska, Njemačka, Poljska, Sjedinjene Države, te države koje su, uz Hrvatsku, članice Partnerstva za mir - Albanija, Austrija, Bugarska, Irska, Makedonija, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Švedska i Ukrajina, te članice Pakta o stabilnosti - BiH i Jugoslavija, nastupile su u "Kroćenju zmaja" kao pouzdani partneri u nekim budućim akcijama, kojih bi, po predviđanju stručnjaka, nažalost moglo biti.

Na mjestu odakle se pratila vježba, uz mnoštvo uglednika iz diplomatskog, vojnog i političkog kora, zatekli smo i Dražena Budišu, zamjenika premijera hrvatske Vlade. "Prema ocjenama koje sam čuo od ljudi koji su u to upućeniji od mene, vježba je u tehničkom i praktičnom pogledu uspjela, a nesumnjivo ima i snažnu političku dimenziju s obzirom da je toliko zemalja u ovoj, najznačajnijoj vježbi u okviru Partnerstva za mir s ovim aspektom zaštite civila u elementarnim nepogodama ikada organizirana," ocijenio je gospodin Budiša.

Zadovoljstvo nije krio niti Erchard Busek, glavni koordinator Pakta stabilnosti, koji nam je kazao: "Ova akcija "Kroćenje zmaja" izvanredan je znak i simbol za regiju, kao i znak da je uska suradnja moguća između zemalja. Ovo je simbol i za europsku integraciju i jako dobar nagovještaj za ostali dio Europe. Drago mi je što ovaj dio Europe ide vrlo brzo u jednom pozitivnom smjeru i mogao bi postati uzoran partner u europskoj integraciji, euro-atlantskim integracijama i kooperaciji s NATO-m."

Premda je bilo određenih primjedaba lokalnih čelnika u vezi održavanja vježbe u vrijeme kada je turistička sezona u samom početku, opći je dojam kako vježba nije ugrozila odmor turistima, koji su se zatekli na makarskoj rivijeri.

XS
SM
MD
LG