Linkovi

Summit u Moskvi "napet, ali uljudan" (25/5/02) - 2002-05-25


Vodeći američki dnevni listovi danas prostor na naslovnicama posvećuju novom američko-ruskom sporazumu o nuklearnom razoružanju. “Washington Post” piše da je novi sporazum označio vrhunac “napetog, uljudnog summita”. Autor članka dodaje: “Na tiskovnoj konferenciji nakon potpisivanja postalo je jasno da se stavovi dvojice predsjednika razilaze kada se radi o pojedinostima preuzetih obveza.”

“Los Angeles Times” bilježi da su dvojica predsjednika ostavila po strani razilaženja oko Irana, odnosno oko ruske nuklearne pomoći toj zemlji. Predsjednik Bush je istaknuo da se netransparentna vlada, koju predvode muslimanski svećenici, ne bi trebala domoći oružja za masovno uništavanje. Rusija, naime, pomaže u izgradnji nuklearnog reaktora u Iranu.

“New York Times” donosi članak o “neočekivanim partnerima – bivšem špijunu i bivšem guverneru”. Prijateljstvo predsjednika Busha i Putina je – piše Times” – zapanjujuće, pogotovo kada se uzme u obzir sumnjičavost koju je gospodin Bush pokazivao prema gospodinu Putinu tijekom predizborne kampanje. Prema pisanju njujorškog dnevnika, sada i neki republikanski prijatelji gospodina Busha smatraju da su dvojica predsjednika previše bliska i da sveouhvatni, ali krhki sporazum o razoružavanju zaobilazi važna pitanja.

A “Miami Herald” ocjenjuje da novi sporazum predstavlja značajan odmak od neprijateljstva iz doba Hladnog rata, no da je američko-rusko zbližavanje još uvijek daleko od pravog saveza. Iako se predsjednici dobro slažu – piše “Miami Herald” – njihovo prijateljstvo osniva se na trezvenim procjenama nacionalnih interesa njihovih zemalja.

XS
SM
MD
LG