Linkovi

Hrvatska i SAD zajedno protiv terorizma (25/05/02) - 2002-05-24


Građani Hrvatske i Sjedinjenih Država ujedinjeni su u ratu protiv terorizma. Samo nekoliko dana nakon terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić pozvao je na organiziranje svjetske koalicije protiv terorizma. On je rekao da treba uspostaviti novu organizaciju zemalja, otvorenu za zemlje koje brane civilizaciju od terorizma.

Sjedinjene Države drže vrijednim hrvatsko sudjelovanje u anti-terorističkoj koaliciji i hrvatsku predanost obrani mira, slobode i sigurnosti. Sjedinjene Države pozdravljaju obećanje hrvatske Vlade da će pomoći u osiguravanju stabilnosti i sigurnosti na Balkanu pojačavanjem sigurnosti na hrvatskim granicama i normaliziranjem odnosa sa svojim susjedima.

Hrvatska se i sama našla na meti terorističke mreže. U listopadu 1995. godine policijska postaja u Rijeci bila je gotovo potpuno uništena u samoubilačkom bombaškom napadu koji je izvela teroristička organizacija Gama’ a Islamiyya. U tom napadu poginula je jedna osoba, a više od dvadeset ih je ranjeno.

Hrvatske vlasti prethodno su pritvorile Talata Fuada Kassema, poznatog i kao Abu Talat, utemeljitelja Gama’ e Islamiyye. Abu Talat osuđen je u Egiptu zbog terorističke djelatnosti 1992. godine. On je brutalni ekstremist koji je podržavao terorističke napade na turiste koji su dolazili u Egipat.

U ratovima na Balkanu 90-tih godina, Hrvatska je sa Sjedinjenim Državama razvila snažno partnerstvo u obrambenim pitanjima. Sjedinjene Države vide Hrvatsku kao nepokolebljivog prijatelja i pouzdanog partnera u obrani Europe od budućih terorističkih napada. Veze između dvije zelje reflektiraju dugu povijest useljavanja iz Hrvatske u Sjedinjene Države i doprinos koji su Amerikanci hrvatskog podrijetla dali za prosperitet, društvenu pravdu i snažne lokalne zajednice diljem Sjedinjenih Država.

Hrvatska i Sjedinjene Države, jedna pored druge, dijele breme i zajedno rade na obrani civilizacije od terora.

XS
SM
MD
LG