Linkovi

Summit Bush-Putin dominantna tema u američkom tisku (24/5/02) - 2002-05-24


Listajući današnje novine, vidimo da europska turneja predsjednika Busha spada među događaje koji privlače najviše pažnje. “Washington Post” u naslovu ističe da je predsjednik u govoru u njemačkom parlamentu posebno izdvojio probleme terorizma i trgovine. U istom Bundestagu, predsjedatelj Wolfgand Thierse je održao lekciju gospodinu Bushu – stoji u podnaslovu washingtonskog dnevnika.

“Los Angeles Times” je izvještaj iz Berlina naslovio – “Bush traži od Nijemaca da podrže proširenje rata”, a “New York Times” izdvaja kao ključnu rečenicu u kojoj američki predsjednik “Poziva na stvaranje novog NATO-a koji će biti u stanju boriti se protiv terorističkih ucjena”.

Najtiražniji list “USA Today” navodi da je prije odlaska u Moskvu, gospodin Bush u govoru njemačkim parlamentarcima upozorio da je “cijela civilizacija” izložena opasnosti od terorizma. Pod naslovom “Europa ranjiva prema terorističkim napadima” – list prenosu predsjednikove riječi da je Europa isto toliko ranjiva koliko su Sjedinjene Države bile prije 11. rujna.

“Christian Science Monitor” u naslovu piše: “Summit u Rusiji – prekretnica”, pojašnjavajući u podnaslovu da će, nakon što potpišu sporazum o smanjenju nuklearnog oružja, predsjednici Bush i Putin otvoriti put novom razdoblju rješavanja novih pitanja. Bostonski list navodi da je summit u Moskvi i Sankt Petersburgu zadnji te vrste, dakle zadnji na kojem će razoružanje biti središnja tema.

XS
SM
MD
LG