Linkovi

Motivirani uposlenici - ključ profitabilnosti (23/5/02) - 2002-05-23


Postoji li izravna veza između zarade neke kompanije i radnog poleta njezinih djelatnika? Sve veći broj tvrtki vjeruje da postoji pa, shodno tome, traže nove načine kako da to znanje upotrijebe u svrhe povećane produktivnosti.

Radne vještine mogu se uvijek naučiti, ali ne i pravilan, motiviran pristup poslu - kaže glasnogovornica američkog avio-prijevoznika Souuthwest Airlines, Beth Hardin. Zato kada Southwest upošljava nove ljude, vodi se manje računa o kvalifikacijama potencijalnog uposlenika, a više o njegovom osobnom karakteru.

"Tražimo ljude koji vole biti u okruženju drugih ljudi, koji želi pomoći, da se ljudima olakša putovanje. To može biti netko tko radi na rezervacijama karata, recimo netko tko je spreman ljudima pružiti dodatne informacije. Ili pak netko tko radi u odjelu za odnose s mušterijama i spreman je utješiti nekog putnika kojeg je strah letjeti" - navodi primjere gospođa Hardin.

Zbog takve usluge uposlenici Southwest Airlinesa dobivaju pohvale. Kada kompanija dobije pohvalno pismo o bilo kojem svojem uposleniku, kaže Beth Hardin, onda taj djelatnik dobija od direktora tvrtke pismo zahvale. "Ova kompanija dosta vremena posvećuje gestama zahvalnosti prema svojim uposlenicima, čak kada se radi i o malomm poslovnom uspjehu. Mi kao djelatnici sudjelujemo u programu podjele zarade. U 31 godini našeg postojanja nikada nismo imali velika otpuštanja. Naši radnici cijene činjenicu što je uprava spremna uložiti znatne napore kako bi sačuvala njihova radna mjesta."

Profesor na Fakultetu poslovnog upravljanja Sloan, Tom Kochan, kaže da se takva vrsta zahvalnosti tvrtki isplati. Ona kod djelatnika stvara dodatnu radnu energiju koja podiže produktivnost i smanjuje troškove. Entuzijazam uposlenika privlači putnike da požele putovati sa Southwest Airlinesom.

"Konkurencija nas sili da budemo inovativniji, da pružamo kvalitetnije usluge, da budemo okrenuti potrebama mušterija, te da odgovorimo na uvjete koje nam nameće tržište rada kao i na manjak kvalificiranih radnika."

Organizacije koje uspijevaju uspostaviti atmosferu visokog povjerenja na radnom mjestu te nagraditi ljude za dobar učinak zauzvrat ostvaruju značajne rezultate u smislu kvalitete obavljenog posla i inovacija u uslugama.

Poslovna kultura možda se mijenja, ali, kako kaže gospodin Kochan, cilj ostaje isti – povećanje profitabilnosti.

XS
SM
MD
LG