Linkovi

Zagreb: Pregovori o novom stand by aranžmanu s MMF-om (23/5/02) - 2002-05-23


Hrvatska je započela pregovore o novom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom. Izaslanstvo MMF-a, koje vodi Hans Flickeshield, danas je stiglo u Zagreb i u naredna dva tjedna s vladom će precizirati detalje novog stand-by aranzmana.

Pregovori o novom aranžmanu službeno su započeli susretom šefa misije Hansa Flickenshielda s potpredsjednikom Vlade Slavkom Linićem i ministrom financija Matom Crkvencem. "Aranžman će se razlikovati od prethodnog, pokrivat će kraće razdoblje s manje konkretnih obaveza a mogao bi biti sklopljen na jesen," kazao je novinarima ministar Crkvenac.

Prošlogodisnji aranžman u iznosu od 250 milijuna dolara specijalnih prava vučenja koje Hrvatska nije koristila istekao je u svibnju. Vlada je realizirala uvjetovane ekonomske performanse, ali nije ispunila očekivanja MMF-a po pitanju strukturalnih promjena.

Novi aranžman Hrvatskoj treba radi poboljšanja kreditnog rejtinga, kao dokaz stranim investirorima da Vlada u Zagrebu provodi kredibilnu monetarnu politiku i nastavlja s financijskim i strukturalnim reformama.

U pregovore o novom aranžmanu Vlada ulazi s dokumentom kojim je definirala osnovne elemente ekonomske i financijske politike do kraja iduće godine, kada joj ističe mandat. Vlada predviđa povećanje stope gospodarskog rasta sa 3.5 posto u ovoj na 4 posto u idućoj godini te smanjenje inflacije sa 4.3 posto na 3.5 u 2003.

Smanjenjem javne potrošnje Vlada je smanjila proračunski deficit na 4.2 posto, a u pregovore s MMF-om ulazi s namjerom da iduće godine deficit spusti na 2.5 posto. Proračunski deficit od tri posto brutto domaćeg proizvoda uvjet je za ulazak u EU.

Ministar financija kazao je da se ovogodišnji proračun ostvaruje bolje od prošlogodišnjeg te da planirane investicije u cestogradnji neće povećati proračunski deficit.

"Nemam namjeru predlagati bilo kakav rebalans ili korekciju proračuna niti odstupiti od planiranog smanjenja deficita," rekao je Crkvenac.

Misiji MMF-a u Zagrebu će se u okviru Programa za ocjenu financijskog sektora (FSAP) pridružiti i predstavnici Svjetske banke.

XS
SM
MD
LG