Linkovi

Predsjednik Bush pozvao na slogu u borbi protiv globalnog terorizma (23/5/02) - 2002-05-23


U govoru članovima njemačkog parlamenta, predsjednik George Bush je pozvao na jedinstvo u borbi protiv globalnog terorizma. On se također zahvalio njemačkoj vladi na njezinoj podršci američkoj kampanji protiv terorizma.

“Nakon 11. rujna, civilizirana su društva teroristima poslala jasnu poruku, da žele sačuvati mir i slobodu” – rekao je u govoru u Reichstagu George Bush. On je dodao da se “terorističkim prijetnjama ne smije popuštati a niti ih ignorirati.”

Tri člana parlamenta, kritičari američkog rata protiv globalnog terorizma, pokušali su skandiranjem prekinuti predsjednikov govor. Oni su također razvili parolu na kojoj je pisalo “Gospodine Bush, prekinite svoje ratove”. Ovi su članovi parlamenta u miru ispraćeni iz dvorane.

Prije govora u parlamentu, gospodin Bush se sastao s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom. Nakon susreta, predsjednik Bush je izjavio da Washington ne namjerava napasti Irak.

Predsjedatelj njemačkog parlamenta Wolfgang Thierse zahvalio se Sjedinjenim Državama na pomoći nakon drugog svjetskog rata. Amerika je pomogla – rekao je njemački parlamentarac – da Njemačka postane demokratska zemlja.

Predsjedatelj Bundestaga govorio je i o dubokim i trajnim vezama koje postoje između Amerike i Njemačke.

Gospodin Thierse je pohvalio američku čelnu ulogu u ratu protiv globalnog terorizma, ali je rekao da “u politici sila uvijek treba ostati posljednje sredstvo, nakon što su se iscrpila sva ostala.”

U jučerašnjim nemirima u Berlinu, tijekom prvog dana posjeta američkog predsjednika, uhićeno je 58 prosvjednika. U okršajima su ranjena 44 policajca.

Prosvjednici su zapalili američku zastavu, a policija je bila zasuta kamenjem.

Sukobi su pratili inače uglavnom mirne demonstracije protiv američke kampanje protiv globalnog terorizma, u kojima je sudjelovalo više tisuća ljudi. Prosvjede je organizirala krovna udruga ljevičarskih i pacifističkih organizacija nazvana “Osovina mira.”

XS
SM
MD
LG