Linkovi

Predsjednik Bush stigao u Berlin (22/5/02) - 2002-05-22


Predsjednik dolazi u dio grada koji je nekada bio Istočni Berlin gdje će ga dočekati pitanja o budućim akcijama u ratu protiv terorizma. Uoči polaska iz Bijele kuće predsjednik je rekao da u Europu nosi snažnu poruku da američko-europski savez mora ostati črvst u borbi protiv terorizma te je dodao da su zemlje, koje su prihvatile slobodu i dalje u opasnosti:

"Kao savez, moramo se nastaviti boriti protiv globalnog terorizma. Moramo biti čvrsti."

Još jedno područje neslaganja je američka trgovinska politika. Europljani su ljuti zbog predsjednikove odluke da se povećaju pristojbe na čelik iz uvoza. Gospodin Bush će potvrditi svoju predanost trgovini u razgovorima s čelnicima Njemačke, Francuske, Italije i Rusije gdje će potpisati novi sporazum o nuklearnom razoružavanju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Uoči posjete predsjednika Busha policija u Berlinu je razmjestila deset tisuća policajaca. Njemački dužnosnici kažu da su takve mjere sigurnosti jedne od najvećih za posjetu nekog stranog državnika. Velik broj ljevičara, protivnika globalizacije i pacifista pozvalo je na nastavak prosvjeda protiv anti-terorističke kampanje koju predvode Sjedinjene Države. Jučer je oko 20 tisuća ljudi prosvjedovalo u Berlinu protiv posjete predsjednika Busha.(

XS
SM
MD
LG