Linkovi

2003. udvostručenje hrvatskog izvoza bez pristojbi u EU (22/5/02) - 2002-05-22


Od početka iduće godine broj hrvatskih proizvoda koji na tržište Europske Unije stiže po povlaštenim tretmanu, dakle bez plaćanja dažbina, udvostručit će se, obećali su u Bruxellesu dužnosnici Europske lomisije ministru europskih integracija u Vladi RH Nevenu Mimici.

U sklopu veoma konkretnog, doslovno poslovnog, radnog dijaloga dvaju partnera, na red je došao i ulazak Hrvatske u takozvanu "europsku kumulaciju porijekla", sustav koji omogućuje jednostavan uvid u porijeklo proizvoda i svih njegovih sastavnih elemenata.

Ulaskom u "europsku kumulaciju porijekla" broj prozvoda iz Hrvatske koji ne podliježe plaćanju uvoznih carina kada dođe na tržište Unije povećat će se sa sadašnjih 30 do 40 posto na preko 80 posto, izjavio je ministar.

Zadnje pripreme za ulazak Hrvatske u sustav su u toku – nadležne službe Unije trenutno provjeravaju način na koji carina u Hrvatskoj testira vjerodostojnost uvjerenja o porijeklu proizvoda.

Svrha "europske kumulacije porijekla" jest da se carina oslobađaju svi proizvodi dokazanog porijekla, što sada nije slučaj. Europska unija dala je do znanja da će na jesen detaljnije vrednovati ono što je Hrvatskoj uspjelo postići u njezinom procesu prilagođavanja uvjetima rada i življenja u Europskoj uniji, pogotovo na područjima na kojima će posebno insistirati.

Riječ je o povratku izbjeglica, usvajanju ustavnog zakona o manjinama, ostvarivanju prava na imovinu, reformi pravosuđa, regionalnoj suradnji i medijskim slobodama televizije. Ukoliko Hrvatskoj uspije ispuniti glavninu obećanja njezin će se zahtjev za članstvo u Uniji smatrati vjerodostojnim. Vlada RH namjerava službeno zatražiti kandidatski status u prvoj polovici iduće godine.

XS
SM
MD
LG