Linkovi

Predsjednik Austrije Thomas Klestil u posjeti Hrvatskoj (22/5/02) - 2002-05-22


Nije nerealno ocekivati da se Hrvatska nadje medju drzavama koje ce za nekoliko godina, u slijedecem krugu postati clanice EU, izjavio je u Zagrebu austrijski predsjednik Thomas Klestil. Odmah po dolasku na Pantovcaku ga je primio predsjednik Hrvatske Stipe Mesic kojem je cestitao danasnju desetu obljetnicu primanja Hrvatske u UN. Dvojica predsjednika slozila su se da dvije drzave imaju odlicne bilateralne odnose.

"Nasa je bilateralna suradnja sa svih aspekata na najvisem nivou. Ako postoje dvije zemlje u Europi koje najbolje suradjuju onda su to Austrija i Hrvatska," rekao je predsjednik Mesic. S dvije milijarde eura Austrija je najveci izravni ulagac u Hrvatsku. Trgovinska razmjena u zadnju je godinu dana porasla povecana za 30 posto u korist Austrije. "Nadam se da ce taj deficit nadoknaditi oko 700 tisuca austrijskih turista koji ce na ljeto doci u Hrvatsku," rekao je austrijski predsjednik. Dodao je da o vaznosti koju pridaje posjetu govori i delegacija koju je doveo u Hrvatsku, u kojoj su uz ministre gospodarstva, prometa i turizma i predstavnici austrijskih tvrtki zainteresirani za ulaganja.

"U Hrvatskoj se vec nalazi oko 800 austrijskih tvrtki koje su s hrvatskim osnovale mjesovita poduzeca. Razgovarali smo o daljnjoj privatizaciji hrvatskih tvrtki za koju su zainteresirani i austrijski poslovni partneri," rekao je predsjednik Klestil.

Predsjednik Mesic dodao je da su razgovarali i o ulaganjima u infrastrukturu, osobito cesta koje povezuju dvije drzave. "One su vazne za ukupnu suradnju, a posebno za turizam," rekao je.

Posjet Thomasa Klestila prvi je sluzbeni posjet austrijskog predsjednika Hrvatskoj od proglasenja nezavisnosti. Nakon predsjednika drzava primio ga je i premijer, a sutra ce odrzati govor u Saboru. Osim Zagreba posjetit ce Brijune i Pulu.

XS
SM
MD
LG