Linkovi

Powell: Teroristi ne priznaju nikakve granice (22/5/02) - 2002-05-22


Američko državno tajništvo objavilo je redovito godišnje izvješće o medjunarodnom terorizmu tijekom 2001.godine – godine koja u do sada imala najveći broj žrtava, prije svega zbog terorističkih napada na Sjedinjene Države od 11. rujna. U izvještaju se i ove godine navode imena sedam zemalja za koje se tvrdi da su pokrovitelji terorizma.

Otkako je prije 22 godine Državno tajništvo počelo objavljivati godišnja izvješća o stanju terorizma u svijetu, broj od preko 3500 ubijenih – od kojih je većina stradala u New Yorku i Washingtonu – do sada je rekordan.

Izvješćujući novinare o izvještaju za 2001.godinu, državni tajnik Colin Powell je, medjutim, naglasio uspjehe koje su Sjedinjene Države i koalicijski partneri postigli u borbi protiv al-Qaide i drugih terorističkih grupa, nakon 11. rujna. On je rekao da nijedna zemlja ne može sebi dopustiti luksuz odbacivanja svoje obaveze u borbi protiv terorizma.

“Teroristi ne priznaju nikakve granice, bilo zemljopisne, ili moralne. Crte bojišnice su svugdje i ulog je vrlo visok. Terorizam ne samo što odnosi žrtve, nego i ugrožava demokratske institucije, potkopava gospodarstva i destabilizira cijela područja. U ovoj globalnoj borbi protiv terorizma, nijedna zemlja, nijedna nacija, ne mogu sebi prijuštiti luksuz da ostanu izvan poprišta borbe, jer takav prostor ne postoji.”

U izvještaju se opet navodi da se sedam zemalja pojavljuje u svojstvu pokrovitelja terorizma – Iran, Sudan, Libija, Irak, Sirija, Sjeverna Koreja i Kuba. Ovaj je popis na snazi još od 1993.godine. Ovoga se puta naglašava da je od svih sedam Iran “najaktivniji”, pružajući pomoć libanonskom Hezbollahu, te palestinskim frakcijama koje koriste terorističke metode u borbi protiv Izraela. Istovremeno se napominje da su Sudan i Libija poduzeli mjere koje bi vremenom mogle dovesti do toga da ih se skine s popisa zemalja pokrovitelja terorizma. U izvješću State Departmenta se ističe da je libijski čelnik Muammar Gadafi osudio napade od 11. rujna. Njegova je vlada “kako se čini – smanjila pomoć medjunarodnom terorizmu”, iako možda i dalje održava povremene veze s nekim skupinama. Sudan je – kako se dodaje – proširio suradnju sa Sjedinjenim Državama u područu anti-terorizma.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj u vezi s objavljivanjem godišnjeg izvještaja o terorizmu, koordinator Državnog tajništva Frank Taylor je izjavio da je do sada u svijetu zarobljeno oko 1600 članova al-Qaide. No, kako je upozorio, čak i do 30 tisuća al-Qaidinih pripadnika je proteklih godina prošlo obuku u afganistanskim logorima. Gospodin je Taylor ocijenio da al-Qaida nije poražena, te da su novi napadi njenih pripadnika na Sjedinjene Države “vrlo, vrlo vjerojatni.”

XS
SM
MD
LG