Linkovi

"Kroćenje zmaja - Dalmacija 2002."  (22/5/02) - 2002-05-21


"Kroćenje zmaja - Dalmacija 2002." naziv je NATO-ve međunarodne civilno-vojne vježbe gašenja požara na otvorenom prostoru što će danas započeti na širem području Makarske u trajanju od tri dana.

Republika Hrvatska kao aktivna članica NATO-ovog programa Partnerstvo za mir projektom "Kroćenje zmaja-Dalmacija 2002" preuzela je domaćinstvo i suorganizaciju za najveću civilno-vojnu vježbu ikada održanu u Europi i najveću vježbu takve vrste koja će se ove godine održati u svijetu. Uz glavnog nositelja aktivnosti Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, potpomognuto ministarstvima obrane i vanjskih poslova, u organizaciji vježbe sudjeluju i predstavnici NATO saveza, Ujedinjenih naroda i Pakta o stabilnosti za Jugoistočnu Europu.

Glavni cilj vježbe je razvijanje regionalne suradnje među susjednim zemljama; bolja koordinacija i razmjena informacija na lokalnoj razini i među institucijama zaduženima za djelovanje u slučaju katastrofa - te suradnja s međunarodnim tijelima koja su specijalizirana za pomoć u svim vrstama nepogoda.

Projekt "Kroćenje zmaja" ima veliki značaj za Hrvatsku jer je to jedan od posljednjih iskoraka za pristupanje NATO-u. Tomislav Vuko, zapovjednik je vjezbe "Kroćenje zmaja-Dalmacija 2002": "Inače do sada se organizatoru prijavilo 38 zemalja kao sudionika vježbe. Znači od toga imamo 14 zemalja kao aktivne učesnike vjezbe, a ostali su promatrači. Očekuje se da će u vježbi učestvovat više od 1200 ljudi od toga su 60 posto stranci. U vježbi sudjeluje i oko 500 pripadnika inozemnih specijalističkih postrojba i 700 domaćih sudionika vatrogastva, Civilne zaštite, Gorske službe spasavanja; tu je i naša nezaobilazna Hrvatska vojska koja učestvuje sa oko 360 pripadnika. Moramo znati da u toj vježbi učestvuje još i četiri zrakoplova, šest helikoptera, na desetke brodica, brod Hrvatske ratne mornarice, bespilotna letjelica; helikopter koji će pratiti sva zbivanja sa svim snimanjima iz zraka. Znači informatički kompletno obrađena vježba koja je na najvišem nivou."

Posljednjeg dana, 24.svibnja predviđena je kompletna demonstracija segmenata vježbe na jednom mjestu koja će se organizirati za promatrače, ocjenjivače, goste i novinare. Osim gašenja požara, radi se između ostalog o spašavanju unesrećenih s planine Biokovo kao i o akciji traženja i spašavanja na moru te nezgodi vozila koja prevoze opasne tvari . Za praćenje tijeka izvođenja vježbe zadužen je Stožer za međunarodne snage smješten u Regionalnom središtu za katastrofe u vojnoj zrakoplovnoj bazi u Divuljama kraj Splita.

XS
SM
MD
LG