Linkovi

FBI: Samoubilački bombaški napadi neizbježno će pogoditi SAD (21/5/02) - 2002-05-21


Američke su vlasti istupile s novim upozorenjima o mogućnosti terorističkih napada u Sjedinjenim Državama. Dan nakon što je dopredsjednik Cheney poručio Amerikancima da budu spremni za još jedan veliki napad, Savezni istražni ured FBI izdao je vlastito upozorenje za javnost.

U govoru na skupu tužitelja, direktor Saveznog istražnog ureda FBI-a Robert Mueller kazao je da će samoubilački napadi, koji već mjesecima potresaju Izrael, neizbježno pogoditi i Sjedinjene Države. Gospodin Mueller je dodao da, nažalost, ne može biti veći optimist kada se radi o tom pitanju. Iako nisu iznosili nikakve pojedinosti, visoki američki dužnosnici su u proteklih nekoliko dana ukazali na znatni porast količine obavještajnih podataka – od kojih neki – prema njihovim riječima – potječu iz presretnutih poruka članova al-Qaide, a ukazuju na mogućnost još jednog napada.

Predsjedatelj senatskog Odbora za obavještajne aktivnosti Bob Graham izjavio je da, uz al-Qaidu, i druge terorističke organizacije poput Hamasa i Islamskog džihada možda planiraju napade na američke ciljeve. Obje ove organizacije preuzele su odgovornost za niz samoubilačkih napada u Izraelu.

"Ti napadi vjerojatno neće biti izvedeni otetim zrakoplovima. Nadamo se da neće biti razmjera napada od 11. rujna, no gotovo je sigurno da će doći do još jednog terorističkog napada u Sjedinjenim Državama."

Američki dužnosnici kažu da je porast količine uznemiravajućih obavještajnih podataka sličan onome koji je zabilježen prije 11. rujna, no da se iz prikupljenih podataka ne može zaključiti gdje i kada bi do novog napada moglo doći.

XS
SM
MD
LG