Linkovi

Bush: Sankcije protiv Kube ostaju na snazi (20/5/02) - 2002-05-20


Predsjednik Bush je danas izjavio da će sankcije Sjedinjenih Država protiv Kube ostati na snazi sve dok se ne ispune postojeći strogi uvjeti za njihovo uklanjanje. Američki je predsjednik danas govorio o tome kako Fidel Castro mora provesti široki spektar političkih i gospodarskih reformi prije negoli to bude moguće ostvariti.

Predsjednik je izjavio da ukidanje četiri destljeća starog embarga protiv ne bi pomoglo kubanskom narodu: "Bez političkih i ekonomskih reformi, trgovanje s Kubom bi samo pomoglo bogaćenju Castra i njegove klike."

Govoreći danas u Bijeloj kući prije puta u Miami, gdje će se obratiti zajednici Amerikanaca kubanskog podrijetla, predsjednik je potvrdio svoju tvrdolinijašku anti-kastrovsku politiku. Nazvao je kubanskog čelnika diktatorom i tiraninom i ustvrdio da će sankcije ostati na snazi sve dok se ne provedu reforme.

Američki je predsjednik napomenuo da Castro mora dopustiti slobodne i poštene izbore i liberalizirati ekonomiju: "Smislene reforme s kubanske strane, naići će na smisleni američki odgovor."

Predsjednik Bush je naglasio da I dalje namjerava vršiti pritisak na Fidela Castra, no da bi istovremeno želio barem za malo poboljšati život kubanskog naroda. Američki predsjednik je obećao da će pomoći pri pružanju humanitarne pomoći kroz nevladine organizacije i poduzeti korake kako bi se obnovila poštanska služba između dviju zemalja.

XS
SM
MD
LG