Linkovi

Počeo štrajk profesora srednjih škola (20/5/02) - 2002-05-20


Profesori u hrvatskim srednjim školama jutros su započeli štrajk. Ministarstvo prosvjete proglasilo ga je nezakonitim, a protiv organizatora Nezavisnog sindikata podnijet će sudsku tužbu.

Teško je precizno kazati koliko se profesora srednjih škola i učeničkih domova u Hrvatskoj odazvalo pozivu na štrajk najvećeg srednjoškolskog sindikata u državi. Predsjednik Nezavinskog sindikata Andrija Puljević novinarima je kazao da štrajka oko 14 tisuća profesora, dok su podaci Ministarstva prosvjete optimističniji, nastavu ne održava 42 posto zaposlenih u srednjim školama.

Ucenici su zbunjeni, dio ih nije došao u školu, a oni koji su došli poslani su kućama s uputom da se preko televizije obavještavaju o nastavku štrajka.

Nezavisni sindikat, koji je Ministarstvo prosvjete optužio da ne poštuje temeljni kolektivni ugovor, od Vlade traži poboljšanje materijalnog položaja profesora, potpisivanje kolektivnog granskog ugovora, veće koeficjente za plaće, regres od 3600 kuna, božićnicu od 1800 kuna, dar za djecu, plaćen rad u smjenama, smanjenje normi.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Andrija Puljević odbio je prijedlog kolektivnog granskog ugovora Ministarstva prosvjete i najavio štrajk do ispunjenja zahtjeva njegovog sindikata:

"Štrajk će trajati točno do onog trenutka kada vi budete imali čast vidjeti da ministar Vladimir Strugar i Andrija Puljević sjede za istim stolom i parafiraju granski kolektivni ugovor između Nezavisnog sindikata i Ministarstva prosvjete. Do tog trenutka će trajati štrajk u srednjim skolama i učeničkim domovima Hrvatske," kazao je Puljević novinarima.

Ministar prosvjete očito nema namjeru sjesti za pregovarački stol samo s Andrijom Puljevićem čije zahtjeve i ostali srednjoškolski sindikati ocjenjuju nerazumljivima.

Ministarstvo prosvjete Puljevića podsjeća na potpis kojeg je stavio na temeljni kolektivni ugovor kojim se obavezao da njegov sindikat neće štrajkati zbog pitanja koja su ugovorom uređena.

Ministar Vladimir Strugar pristao je da kolektivnim granskim ugovorom udovolji dijelu zahjeva koji se odnose na regres, bozićnicu i dar za djecu - pod uvjetom da se o tome pregovara prilikom donošenja proračuna za iduću godinu.

"I danas slušamo od gospodina Puljevića da su ljudi u štrajku zbog bozićnice, regresa i dara za djecu. Ponovit ću još jednom, to je predmet temeljnog kolektivnog ugovora, to je predmet razgovora u Vladi RH, predmet o kojem Andrija Puljević moze razgovarati u Vladi sa ostalim socijalnim partnerima, ne sa Ministarstvom. A gospodin Puljević je upravo takav temeljni kolektivni ugovor potpisao," rekao je ministar Strugar.

Ministarstvo prosvjete podnijet ce tužbu Županijskom sudu u Zagrebu protiv Nezavisnog sindikata koji je, smatraju, pozivom na štrajk prekršio Zakon o radu.

XS
SM
MD
LG