Linkovi

U Hrvatskoj štrajk profesora srednjih škola (20/5/02) - 2002-05-20


Profesori u hrvatskim srednjim skolama danas zapocinju strajk trazeci od Vlade vecu placu i ostale materijalne beneficije.

Nastave nece biti sve do ispunjenja profesorskih zahtjeva, objavio je Nezavisni sindikat koji okuplja oko 12 tisuca zaposlenih u srednjim skolama i ucenickim domovima. Od poslodavca, vlade traze vece place te potpisivanje kolektivnog granskog i postivanje temeljnog kolektivnog ugovora. Iako je Ministarstvo prosvjete izrazilo spremnost za ispunjenjem dijela zahtjeva i ponudilo novi tekst kolektivnog ugovora, najveci srednjoskolski sindikat u zemlji ocijenio je da ponuda ne udovoljava njihovim zahtjevima. Predsjednik Nezavinskog sindikata Andrija Puljevic trazi da kolektivni ugovor stupi na snagu danom potpisivanja, a ne pocetkom iduce godine kako predlaze Ministarstvo prosvjete. "Nas je prijedlog kolektivnog granskog ugovora racionalan, objektivan dokument. U interesu je zaposlenih u srednjim skolama i ucenickim domovima u Hrvatskoj i moguce ga je financirati bez remecenja dinamike drzavnog proracuna," rekao je Puljevic novinarima.

Njegov sindikat trazi boznicu u iznosu od 1800 kuna, regres od 3600 kuna, darove za djecu od 400 kuna te placen rad u smjenama i prijevoz. "Puljevic ne samo da kuca na otvorena vrata nego ih razbija," komentirao je ministar prosvjete Vladimir Strugar dodajuci da se sindikalni zahtjevi ne mogu realizirati prije pocetka iduce godine jer u ovogodisnjem drzavnom budzetu takvi izdaci nisu uracunati.

"Gospodin Puljevic pod svaku cijenu zeli strajk i cilj mu je samo da strajk pocne. Mi ne mozemo i ne zelimo zabranjivati strajk, ali cemo svakako nastojati utvrditi njegovu zakonitost," kazao je Strugar. Zupanijskom sudu u Zagrebu Ministarstvo prosvjete podnijet ce tuzbu protiv Nezavisnog sindikata drzeci da pozivom profesora na strajk krsi Zakon o radu, temeljni kolektivni ugovor i protokol o pregovaranju. Ministar Strugar profesore je pozvao da dodju na posao i skolsku godinu uredno privedu kraju. Ucenici koji ostanu kod kuce, rekao je, nece dobiti neopravdane sate.

Protiv strajka profesora pred sam kraj skolske godine oglasila se i nevladina udruga za ljudska prava CERD. "Poticemo demokratske oblike izrazavanja nezadovoljstva, ali ne podrzavamo kada se strajk prelama na ledjima djece," izjavila je predsjednica udruge Semina Loncar. Strajk Puljeviceva ne podrzavaju ni ostali srednjoskolski sindikati, ocjenjujuci ga "nepotrebnim radikalizmom".

XS
SM
MD
LG