Linkovi

Podjele u istrazi najnovijeg obavještajnog prijepora? (20/5/02) - 2002-05-20


"Washington Post" piše da je posebni kongresni panel zadužen za istragu djelatnosti američkih obavještajnih agencija prije terorističkih napada od 11. rujna podijeljen unutarnjim svađama, suprostavljenim politikama glavnih američkih stranaka, te neslaganjima oko njegovog glavnog cilja. U tom panelu nalaze se članovi Odbora za obavještajna pitanja Zastupničkog doma i Senata koji su uposlili 23 pomoćnika i dobili od Središnje obavještajne agencije – CIA-e - 150 tisuća stranica koje valja pregledati.

Članovi kongresnog panela ne mogu se složiti oko toga je li njihov glavni cilj utvrditi da li je do napada od 11. rujna došlo dijelom i zbog propusta agencija savezne vlade ili bi pak trebali odgovoriti na pitanje – kako provesti reformu obavještajnog sustava tako da on bude učinkovitiji. Svađe i natezanja unutar odbora doveli su do prijedloga da se uspostavi još jedno neovisno povjerenstvo. Komentirajući takav prijedlog američki potpredsjednik Dick Cheney jučer je rekao da bi stvaranje još jedne komisije “stvorilo cirkusku atmosferu”.

"New York Times" javlja da deseci tisuća stranaca svake godine nezakonito nabavljaju Social Security Number - nešto poput jedinstvenog matičnog broja građanina. Savezni istražitelji kažu da još nisu utvrdili način kako da pregledaju useljeničke dokumente i spriječe tu rasprostranjenu praksu. U jednom novom izvješću kaže se da svaki dvanaesti useljenik u Sjedinjene Države dobija Social Security Number na temelju krivotvornih dokumenata. Preliminarni rezultati pokazuju da je samo u 2000-toj godini pogrešno izdano stotinu tisuća tih brojeva. "New York Times" podsjećaja da su neki od 19-torice otmičara koji su izveli terorističke napade na Sjedinjene Države dobili te brojeve na temelju krivotvorenih dokumenata što im je kasnije omogućilo da otvore bankovne račune i dobiju kreditne kartice u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG