Linkovi

Cheney: Ne znamo kada bi se mogao dogoditi novi napad (20/5/02) - 2002-05-20


Dopredsjednik Dick Cheney izjavio je da će do novog napada terorista al-Qaide na Sjedinjene Države “gotovo sigurno doći”. Dopredsjednik Cheney izjavio je da je mogućnost još jednog terorističkog napada vrlo realna.

"Po mojem mišljenju, budući napad na Sjedinjene Države gotovo je siguran. Volio bih da mogu reći da napada više neće biti. No, mislim da nitko, tko je u to upućen, ne bi mogao reći tako nešto."

Gospodin Cheney izjavio je u gostovanju na američkoj televiziji da pristižu informacije o terorističkim aktivnostima, no da one nisu dovoljno specifične i da ne ukazuju na vrijeme ili mjesto eventualnog napada.

"Ne znamo hoće li se to dogoditi sutra, sljedećeg tjedna ili sljedeće godine."

Gospodin Cheney govorio je o ovom pitanju jučer, kada su se pojavile vijesti da je teroristička prijetnja možda u porastu. New York Times i glavne američke televizijske mreže prenijeli su riječi američkih dužnosnika, koji kažu da su vlasti presrele nove poruke, koje ukazuju da al-Qaida planira još jedan veliki napad. Savjetnica Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice također je izjavila da vlasti dobivaju nove informacije o mogućim napadima.

Međutim, prema njenim riječima, veći dotok informacija može se dijelom pripisati i većem angažmanu američkih obavještajnih službi nakon napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon. Gospođa Rice je kazala da su Sjedinjene Države danas očito na većem stupnju opreza nego što su to bile prije napada od 11. rujna: "Neprestano pratimo tu bujicu informacija. Treba istaknuti da imamo daleko veće resurse nego što smo ih imali prije 11. rujna. Svjetska obavještajna mreža se mobilizirala. Dobivamo podatke od niza službi, pa je tako i obujam informacija znatno veći nego prije."

Dopredsjednik Cheney i gospođa Rice gostovali su na televiziji, dijelom, i da bi odgovorili na kritike upućene administraciji zbog njenog odnosa prema informacijama primljenim prije napada od 11. rujna. Prije nekoliko dana, Bijela kuća je priznala da je predsjednik Bush obaviješten u kolovozu prošle godine da al-Qaida možda planira otmicu američkih zrakoplova, no nije se znalo da će upotrijebiti zrakoplove kao rakete.

Demokrati u Kongresu kažu da je administracija možda promašila ovo upozorenje, te kažu da bi trebalo provesti istragu, širu od istrage koju su pokrenuli Odbori za obavještajne djelatnosti u Zastupničkom domu i Senatu. Prva reakcija dopredsjednika Cheneya bila je upozorenje demokratima da se ne igraju politike. No, njegov stav u jučerašnjem televizijskom gostovanju bio je nešto umjereniji. Kazao je da je – prema njegovim riječima – vrlo ljut, no da bi se svi morali smiriti.

"U ovom razdoblju možemo se ponašati ispravno, ali i pogrešno. To vrijedi i i za izvršnu, i za zakonodavnu granu vlasti. No, mislim da se svi trebamo pridržavati visokih standarda."

Umjereniji je bio i čelnik demokrata u Zastupničkom domu Richard Gephardt. On je u svojem gostovanju na televiziji izjavio da želi provođenje istrage koja bi bila oslobođena političke retorike i koja bi – ako treba – u tajnosti razmotrila greške počinjene prije napada od 11. rujna i rezultirala odgovarajućim preporukama za budućnost.

"Uvijek sam mislio da su svi, uključujući i predsjednika, do 11. rujna radili najbolje što mogu. Pitanje je – kako možemo biti još bolji?", kazao je gospodin Gephardt koji je je predložio osnivanje panela za provođenje istrage o ovom slučaju, koji bi bio sastavljen od zakonodavaca, dužnosnika administracije i vanjskih stručnjaka. No, Bijela kuća ustraje na tvrdnji da bi istragu trebalo provesti u okviru strogih mjera sigurnosti, koje obuhvaćaju rad kongresnih odbora za obavještajne aktivnosti.

XS
SM
MD
LG