Linkovi

Bijela kuća u defanzivi (19/5/02) - 2002-05-19


Tijekom proteklih osam mjeseci, Bijela je kuća ubirala političke bodove zbog svog primjerenog odgovora na terorističke napade od 11. rujna. Međutim, predsjednik George Bush sada je u defanzivi. Razlog tome su izvješća da je u kolovozu prošle godine predsjednik znao za mogućnost da će al-Qaide pokušati izvesti otmice američkih putničkih zrakoplova. No, javnost o tome nije bila obaviještena. Demokrati u ovome vide svoju političku priliku, pred izbore u studenom. Međutim, mnogi analitičari savjetuju demokratskim čelnicima da budu oprezni kada u ovom slučaju kritiziraju Bijelu kuću.

Predsjednik Bush je u svojoj prvoj javnoj izjavi o tome što je prije 11. rujna saznao od obavještajnih službi bio nepokolebljiv. "Da sam znao da će neprijatelj tog kobnog jutra upotrijebiti zrakoplove da bi ubijao, učinio bih sve što je u mojoj moći da zaštitim američki narod" - rekao je gospodin Bush.

Dopredsjednik Cheney odmah je upozorio demokrate da ne bi smjeli pokušati iskoristiti najnoviju kontroverzu za politički dobitak: "Moraju paziti da ne pokušaju ostvariti političku prednost iznoseći tvrdnju da je Bijela kuća unaprijed imala informacije kojima je mogla spriječiti napade od 11. rujna."

Demokrati tvrde da ih ne zanima politički bodovi, već da ih zanimaju činjenice. Čelnik demokrata u Zastupničkom domu, kongresmen Richard Gephardt iz Missourija je izjavio: "Ne radi se o stranačkim razmiricama. Predsjednik ima i imat će našu podršku u ratu. No, građani moraju biti upoznati s činjenicama, kako bi nam svima bilo bolje."

Sabato: Nanijeta šteta predsjednikovom imageu

Politički analitičari, međutim, tvrde da se demokrati nadaju da će izbrisati imidž političke nepobjedivosti, koji je predsjednik Bush stekao nakon napada od 11. rujna. Tako misli i Larry Sabato, politički stručnjak sa sveučilišta Virginije. "Oni u ovome vide svoju priliku, što može, a i ne mora biti točno. Vidjet ćemo kada počnu svjedočenja u Kongresu. No, već i činjenica da je pokrenuta istraga znači da će se u novinama moći pročitati mnogi neugodni naslovi."

Kratkoročno gledano, kaže profesor Sabato, ova bi kontroverza mogla utjecati na ishod kongresnih izbora u studenom: "Ukoliko Bijela kuća ovome ne pristupi oprezno, njihove nade da će zadržati većinu u Zastupničkom domu i ponovno zadobiti većinu u Senatu doživjet će krah. Naravno, dugoročno gledano, image predsjednika Busha pretrpjet će štetu. Stoga je pred njima ozbiljan problem, koji mora riješiti. Za sada u tome nisu bili posebno uspješni."

Schramm: Javnost neće kriviti predsjednika

No, drugi se analitičari ne slažu s tom ocjenom, te tvrde da javnost ne želi kriviti predsjednika za propuste obavještajnih službi. Među njima je i Martin Schramm, politički analitičar tiskovne agencije Scripps Howard. "Ne vjerujem da će ovo biti predizborno pitanje. Javnost smatra da predsjednik Bush, sve u svemu, prilično dobro obavlja svoj posao i neće ga okrivljivati da nije riješio ovu zagonetku, koju ne bi riješio niti jedan obavještajni stručnjak."

Profesor Sabato vjeruje da je u ovom trenutku najvažnije pitanje – hoće li republikanci ostati ujedinjeni uz predsjednika? Nekoliko je republikanskih senatora i kongresmena postavilo pitanja zbog čega Bijela kuća nije obavijestila javnost o terorističkim prijetnjama, prije 11. rujna. Larry Sabato kaže da upravo to Bijelu kuću treba najviše brinuti. Naime, ako se kritičarima iz Demokratske stranke pridruže i neki republikanci istraga ovog problema mogla bi vladi nanijeti velike štete.

XS
SM
MD
LG