Linkovi

Film tjedna: Napad klonova (19/5/02) - 2002-05-19


Dvadeset i pet godina nakon što su prvi “Ratovi zvijezda” iz temelja izmijenili holivudski science-fiction i opčinili cijelu jednu generaciju, na velike ekrane došao je i njihov peti nastavak, odnosno, druga epizoda naslovljena “Napad klonova”.

Ljubitelji “Ratova zvijezda" dočekali su premijeru “Druge epizode – Napada klonova” s velikim entuzijazmom. Film, koji se počeo prikazivati na preko 6 tisuća ekrana u preko tri tisuće kino-dvorana samo u Sjedinjenim Državama, očekivao se tri godine, sve otkako je 1999. George Lucas svoje fanove vratio “davno u prošlost, u daleku, daleku galaksiju”.

U “Napadu klonova” Lucas nastavlja slijediti sudbinu glavnih likova prve epizode “Fantomske prijetnje” nakon deset godina. Mali Anakin Skywalker izrastao je u ćudljivog tinejdžera, kojega Obi Wan-Kenobi i drugi Jediji obučavaju vještinama svemirskih vitezova.

Dok traje obuka, Republika se sve više približava građanskom ratu, zahvaljujući secesionističkim frakcijama i njihovim zlokobnim planovima. Tu je i vojska klonova, koja se na zabačenom planetu sprema na akciju protiv secesionista. Mlada kraljica Padme Amidala s planeta Naboo, sada članica senata i protivnica ideje o korištenju klonova, gotovo gubi život u atentatu. Briga za njenu dobrobit bit će, naravno, povjerena Jedijima – Obiju i njegovom učeniku Anakinu, koji uz sve nježnije osjećaje prema senatorici, iskazuje i zabrinjavajuće tendencije za budućeg viteza – aroganciju i tvrdoglavost.

Neustrašiva trojka proći će kroz mnoge avanture, koje će postaviti temelje za jedini preostali dio sage, u kojem će vjerni ljubitelji konačno doznati – što je natjeralo Anakina da prijeđe na mračnu stranu. No, to ćemo doznati tek 2005. A do tada - što publika zapravo može očekivati od najnovijeg nastavka u sagi o “Ratovima zvijezda”, koji će gotovo sigurno biti mega-hit u kino dvoranama? Ovisi o tome o kojoj se publici radi.

Zakleti ljubitelji Georgea Lucasa – ističu kritičari – prihvatit će svakko njegovo djelo bez pogovora. No, oni koji u kino dođu bez unaprijed zadane vjernosti Lucasovom opusu, vjerojatno će “Napadu klonova” naći brojne zamjerke. Među njima je vjerojatno najveća ta da je Lucas dao prednost specijalnim efektima, pred dobrom glumom i smislenom radnjom. Tako gledatelji mogu uživati u čarobnim vizurama nepostojećih svjetova, koji su dorađeni u detalje, ali i slušati mlade ljubavnike Amidalu i Anakina kako se bore s drvenim dijalogom.

“Napad klonova” uglavnom se oslanja na glumce s pedigreom – tu su mlada Natalie Portman u ulozi Amidale, Ewan McGregor kao Obi Wan, talentirani Hayden Christensen kao Anakin, pa Samuel L. Jackson, Jimmy Smits, kao i Cristoper Lee. Međutim, svi oni uglavnom imaju malo posla osim koliko-toliko uvjerljivog pojavljivanja pred kamerom. Scenarij, koji je Lucas napisao u suradnji s Jonathanom Halesom, pretvara ih u jednodimenzionalne karikature, koje samo upotpunjavaju zapanjujuće digitalne krajolike i akcijske scene. Od dobrodošlih povrataka izvojimo, međutim, ponovno pojavljivanje Jode, kojemu glas daje Frank Oz, i nezaboravnu glazbu Johna Williamsa.

XS
SM
MD
LG