Linkovi

Hoće li se najnovija obavještajna kontroverza odraziti na dolazeće kongresne izbore? (19/5/02) - 2002-05-19


“New York Times”, kao i većina vodećih američkih listova, jutros prostor na naslovnici posvećuje aktualnom prijeporu oko toga – koliko je administracija znala o planovima al-Qaide prije napada od 11. rujna. Njujorški dnevnik analizira mogući utjecaj ove kontroverze na dolazeće kongresne izbore u studenome.

Žestina odgovora Bijele kuće na ovotjedne kritike – piše Times – pokazuje da predsjednik Bush i njegovi savjetnici dobro shvaćaju političku opasnost u kojoj bi se mogli naći ukoliko demokrati nastave inzistirati na ovom pitanju tijekom predizborne kampanje. Središnje je pitanje – kome će javnost pripisati odgovornost za obavještajne propuste. Jedno je ipak sigurno – zaključuje Times – trebat će zadovoljiti njenu znatiželju, a oni u Kongresu koji traže reforme obavještajnog sustava zahtijevat će točne informacije.

Iz najtiražnijeg američkog dnevnika USA Today izdvajamo vijest da bi militantna islamska organizacija Hamas mogla sudjelovati na planiranim palestinskim izborima. To bi – piše ovaj list – predstavljalo veliki izazov Jaseru Arafatu i njegovom pokretu Fatah, s obzirom da je samo Fatah popularniji među Palestincima od Hamasa.

XS
SM
MD
LG