Linkovi

"Mnogo dima, malo vatre" (18/5/02) - 2002-05-18


Nakon što je Bijela kuća priznala da je predsjednik Bush još u kolovozu prošle godine izviješten o mogućnosti da će sljedbenici Osame bin Ladena pokušati oteti američke putničke zrakoplove, u američkoj javnosti razvila se žestoka debata. Nametnulo se pitanje – koliko je vlada znala prije napada i je li učinila sve što je mogla da bi ih spriječila. O tom smo pitanju razgovarali s istaknutim američkim političkim i obavještajnim stručnjacima.

“Mnogo dima, a malo vatre” – ovako je situaciju opisao Stephen Hess, visoki znanstveni suradnik s instituta Brookings. Naš drugi sugovornik - bivši protuteroristički analitičar Središnje obavještajne agencije CIA-e Stanley Bedlington - ističe da se u Washingtonu diglo “mnogo buke ni za što”.

"Naravno, za sada nije jasno tko je što znao i kada, jer sav dokazni materijal nije predočen javnosti. No, Bijela je kuća obećala surađivati i dati novinarima i svima zainteresiranima sve informacije o tome što je predsjednik znao i kada je to doznao…Obavještajne agencije, baš kao i Bijela kuća i Vijeće za nacionalnu sigurnost gotovo svakodnevno primaju obavijesti o prijetnjama. Naravno, u takvim slučajevima treba poduzeti određene korake, no to ne podrazumijeva osobnu intervenciju predsjednika. Za to postoji njegovo osoblje," kaže gospodin Bedlington.

Prema ocjeni Stephena Hessa iz instituta Brookingsa, za sada ništa ne ukazuje da je predsjednik na bilo koji način kriv bilo za zanemarivanje informacija ili za neki krivi postupak.

"Kako je objasnila savjetnica za nacionalnu sigurnosti, informacije kojima je raspolagala Bijela kuća bile su previše općenite. Govorilo se o mogućoj otmici. Takvo upozorenje nije vladi od velike pomoći, osim što može potaknuti na veći oprez. Naravno, relevantni dokumenti bit će predani Kongresu za potrebe istrage. No, izgleda da se jednostavno radilo o obavještajnom propustu. FBI nije rekao CIA-i što zna, ili CIA nije rekla FBI-u što zna i na kraju informacija nije na vrijeme stigla do prave osobe," rekao je gospodin Hess.

Stanley Bedlington, bivši obavještajni analitičar kaže da CIA-i nikada nije pala na pamet mogućnost da bi netko mogao otetim zrakoplovima udariti u glavne američke urbane centre. Kako kaže, iako je dvadeset godina radio na protuterorističkim djelatnostima, događaji od 11. rujna potpuno su ga zaprepastili. Prema njegovoj ocjeni, napadi na New York i Washington bili su najbriljantnije planirana teroristička operacija u moderno povijesti. Govoreći o tome koliko je vlada unaprijed znala, gospodin Hess iz instituta Brookings ističe da je najozbiljnija informacija bila dopis koji je došao iz Phoenixa. U tom dopisu jedan agent FBI-a upozorava da se u školama letenja nalazi veći broj muškaraca sa Srednjeg istoka i predlaže da se to istraži. Taj dokument – kaže gospodin Hess – vjerojatno nikada nije stigao do predsjednika. Demokratski čelnici traže da se tekst tog dopisa, zajedno s prijepisom predsjednikovog briefinga iz kolovoza, objavi. Gospodin Hess smatra da se radi o neodogovornom, politički motiviranom potezu.

"Sigurno je da bi republikanci, da su demokrati i predsjednik Clinton na vlasti, postupili isto tako, ali predsjednik bi brzo odbacio njihov zahtjev. Na kraju krajeva, radi se o briefingu o obavještajnim temama, koje ne treba iznositi u javnost. No, nema razloga da sa sadržajem briefinga ne bude upoznat kongresni odbor za obavještajne aktivnosti. No, mislim da javnost ne bi željela da ti tajni podaci budu objavljeni," kaže gospodin Hess.

Gospodin Bedlington, bivši analitičar CIA-e, također ističe potrebu za oprezom. Prema njegovim riječima, predsjednik treba javnosti osobno objasniti što se dogodilo i što je on učinio, no pri tome mora paziti da ne otkrije tajne informacije. Najnoviji bi prijepor – kaže gospodin Bedlington – mogao prerasti u neugodan skandal, pa bi za predsjednika bilo najbolje da osobno intervenira u javnosti

XS
SM
MD
LG