Linkovi

Kuba ponovno na američkim radarima (17/5/02) - 2002-05-17


Listajući jutrošnje novine vidimo da je nepodijeljena pažnja posvećena različitim tumačenjima onoga što je predsjednik Bush znao o potencijalnim terorističkim napadima, mjesec dana uoči napada na New York i Washington.

Veliki je prostor odvojen i za praćenje posjeta bivšeg predsjednika Jimmyja Cartera Kubi. “Carterov put potvrdio je ogromnu podjelu unutar Sjedinjenih Država kada je u pitanju Kuba” – naslov je pod kojim “Christian Science Monitor” piše da kubanski predsjednik Fidel Castro sada uživa kao dijete koje uspijeva u svoju korist okrenuti svadju izmedju roditelja. I dok se Carter u Havani zalaže za demokratizaciju Kube i ukidanje američkog embarga protiv nje, predsjednik će Bush najvjerojatnije ovih dana objaviti odluku o pooštravanju trgovinskih sankcija i ograničenja putovanja u tu zemlju.

“Los Angeles Times” ocjenjuje da je put bivšeg predsjednika Cartera uspio vratiti Kubu na “američke radare”. I dok se bivši predsjednik kao i mnogi u Kongresu zalažu za ukidanje sankcija, Bijela kuća planira još oštrije mjere – piše “LA Times” i dodaje: “Iako Bijela kuća kaže da ta nepopustljivost nije motivirana unutarnjom politikom, stoji činjenica da od takve nepopustljivosti imati koristi predsjednikov brat Jeb Bush, guverner Floride” u kojoj živi ogromna zajednica kubanskih emigranata.

XS
SM
MD
LG