Linkovi

Damich: Osjećam snažnu privrženost hrvatskom naslijeđu (18/5/02) - 2002-05-17


Predsjednik George Bush je imenovao Edwarda Damicha, istaknutog američkog pravnog stručnjaka hrvatskog podrijetla, predsjednikom Saveznog suda za potraživanja od države. Gospodin Damich za Glas Amerike objašnjava čime se bavi ovaj sud te što sadrži njegova nova funkcija.

Savezni sud za potraživanja od države odlučuje u parnicama u kojima je tužena strana savezna vlada, a tužitelj su ili građani ili pak američke tvrtke, koje od vlade imaju financijska potraživanja. Sud je osnovan 1855, na njemu danas rade 24 suca. Edward Damich kaže da se dio slučajeva o kojima odlučuje ovaj savezni sud odnosi na povrat novca od isplaćenog poreza, dok se većina odnosi na parnice između vlade i tvrtki koje s njom posluju.

Edward Damich: "Odlučujemo i u slučajevima kršenja autorskih prava za koje je optužena savezna vlada. Tu su također i financijska potraživanja indijanskih plemena, pa onda parnice koje se tiču plaća, koje protiv vlade povedu članovi oružanih snaga i uposlenici u saveznoj upravi. Odlučujemo i u parnicama gdje tužitelj tvrdi da mu savezna vlada treba isplatiti naknadu za korištenje njegove imovine – najčešće se radi o potraživanjima koja se odnose na korištenje velikih zemljišnih površina."

Slučajevi koji su izuzeti iz jurisdikcije ovog suda su zahtjevi za naknadu štete zbog tjelesne povrede – o kojima odlučuju savezni okružni sudovi.

Edward Damich je na Savezni sud za potraživanja od države došao 1998. godine, na dužnost suca ga je imenovao tadašnji predsjednik Bill Clinton. Prije toga, bio je pravni savjetnik Odbora američkog Senata za pravosuđe, predavao je na sveučilištima Georgetown i George Mason, a bio je i član američkog državnog izaslanstva na svjetskoj konferenciji o zaštiti autorskih prava.

Upitali smo gospodina Damicha – kako se u Americi postaje predsjednikom jednog tako važnog saveznog suda? Uz činjenicu da se mora raditi o izvrsnom sucu - uzimaju li se u obzir i neki drugi kriteriji?

Edward Damich: "Naravno, uz to što trebate dobro obavljati svoj posao... – statut suda daje predsjedniku države pravo da imenuje čelnika suda. Kako je mog prethodnika imenovao bivši predsjednik Clinton, predsjednik Bush je, kada je stupio na dužnost, odlučio da imenuje mene. Vjerojatno je odlučila činjenica što sam je republikanac, a moj je prethodnik – demokrat. To je čest slučaj na ovakvim položajima, predsjednik države imenuje ljude ili iz svoje stranke, ili pak ljude u koje ima i osobno povjerenje."

Hoće li stranačka smjena na čelu suda – od demokrata prema republikancu – utjecati na odluke samih sudaca?

Edward Damich: "Takvo se što ne događa. Iz svog sudačkog iskustva u ovoj ustanovi znam da stranačka pripadnost u stvarnosti nema nikakav značaj. To mogu reći i kada su u pitanju naši međusobni odnosi, kao kolege-suci, a i kada je u pitanju sadržaj naših odluka. Donosimo odluke na temelju zakona, i svatko želi donijeti najbolju odluku, u skladu sa zakonskom odredbom. Politika, koliko ja vidim, ne igra ulgu u funkcioniranju suda."

Edward Damich je bio prvi predsjednik Nacionalne federacije Amerikanaca hrvatskog podrijetla, krovne udruge koja ujedinjuje desetke hrvatskih udruga iz Sjedinjenih Država. Sada je na čelu projekta “Hrvatska kuća”, kojemu je cilj nabava stalnih prostorija u Washingtonu koje bi postale centrom gdje bi se objedinile djelatnosti u vezi s hrvatskim nasljedjem, kulturom i interesima Hrvata i Amerikanaca hrvatskog podrijetla. U više je navrata svjedočio u američkom Kongresu o američkoj politici na Balkanu te o potrebi veće pomoći Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Djedovi i bake su mu u Ameriku stigli iz Delnica, odnosno iz Severina na Kupi. Gospodin Damich kaže da njegovo hrvatsko podrijetlo ima velik utjecaj na njegov osobni život, te zbog toga i neizravno, na njegovu karijeru: "Odrastao sam u obitelji tradicionalnih vrijednosti. Roditelji su mi bili vrlo pobožni, u meni su razvili vrijednosti poput odgovornosti, marljivosti i poštenja. Roditelji su mi također rođeni u Americi, ali kako su djedovi i bake bili iz Hrvatske, pretpostavljam da su te vrijednosti usvojili od njih. Moja baka s majčine strane je živjela s nama, i usadila je u mene snažnu privrženost hrvatskom naslijeđu."

XS
SM
MD
LG