Linkovi

Je li američka vlada mogla spriječiti napade od 11. rujna? (17/5/02) - 2002-05-17


Bijela kuća odbacuje kritike koje su uslijedile nakon što se u javnosti saznalo da je - mjesec dana prije terorističkih napada na New York i Washington - predsjednik Bush bio obavješten da će sljedbenici Osame bin Ladena možda pokušati oteti putničke zrakoplove. Kongresmeni, međutim, traže odgovor na pitanje – je li vlada raspolagala s dovoljno informacija kako bi se izbjegli teroristički napadi 11. rujna?

Predsjednik je dobio informacije u kolovozu prošle godine, dok je boravio na svom ranču u Texasu. Njegova savjetnica za državnu sigurnost – Condoleezza Rice – kaže da dužnosnici obavještajne službe nisu došli kod predsjednika da bi upozorili na opasnost, nego su ga izvjestili o postojećim terorističkim prijetnjama.

“Šestog kolovoza predsjednik je bio upoznat s redovitim dnevnim izvještajem koji nije bio u formi upozorenja, nego analize,” rekla je.

Gospođa Rice kaže da se u izvještaju nije spominjalo ni konkretno vrijeme, ni određeno mjesto. Izvještaj je bio krajnje općenit. Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer kaže da se radilo o informaciji o mogućim otmicama, a takve su informacije obavještajne službe dostavljale više puta i u prošlosti.

“Mogućnost već uobičajenog oblika otmice, kakav je postojao i prije 11. rujna, brine vladu veće desetljećima,” rekao je gospodin Fleischer.

Bijela kuća je priopćila da je predsjednik zatražio da mu se podnese izvještaj nakon naglog povećanja broja dojava u vezi s mogućim terorističkim napadima. Gospođa Rice kaže da je u to vrijeme došlo do iznenadnog porasta broja informacija o al-Qaidi i opasnostima po američke ciljeve u inozemstvu. Ona je, međutim, naglasila da nijedna od tih informacija nije bila konkretna.

“Na temelju tako općenitih informacija, ne donosite odluku o obustavljanju putničkog zračnog prometa u zemlji” – kaže predsjednikova savjetnica za državnu sigurnost.

Kritičari s Capitol Hilla traže da im se omogući pristup dodatnim informacijama, te da se cijeli slučaj istraži. Prema njihovom mišljenju, administracija predsjednika Busha nije uspjela povezati više indikatora da al-Qaida planira nešto novo i užasno.

Demokratski senator John Edwards postavlja pitanje – zbog čega Amerikanci saznaju ove činjenice tek nakon nekoliko mjeseci? Vodeći republikanac u senatskom odboru za obavještajni rad – Richard Shelby – kaže, međutim, da su slične općenite informacije proslijeđivane i njegovom odboru.

“Bilo je puno informacija – i ja mislim, a tako misle i drugi – da se poduzelo prave poteze, možda bismo 11. rujna bili u drugačijoj situaciji,” istaknuo je senator Shelby.

Na Capitol Hillu traže, dakle, odgovor na pitanje – je li vlada raspolagala s dovoljno informacija da spriječi terorističke napade, nakon što je predsjednik upozoren na mogućnost otmica mjesec dana prije 11. rujna? Kongresmeni iz redova obiju stranaka zatražili su pokretanje istrage kako bi se saznalo što je točno - prije 11. rujna - administracija predsjednika Busha znala o potencijalnim otmicama. Čelnik demokrata u Zastupničkom domu Kongresa – Dick Gephardt – traži održavanje javne rasprave u kojoj bi se trebalo odgovoriti na postavljena pitanja.

“Je li zakazao obavještajni rad? Jesu li odgovorni dužnosnici propustili poduzeti potrebne mjere na temelju obavještajnih podataka? Na sva ta pitanja treba odgovoriti,” kazao je kongresmen Gephardt.

Čelnik demokrata u Senatu – Tom Daschle – zatražio je od predsjednika Busha da kongresnim istražiteljima predoči povjerljive informacije koje je dobio o potencijalnim otmicama zrakoplova. Demokratski je senator također zatražio od predsjednika da preda istražiteljima obavijest koju je Savezni istražni ured – FBI – dobio o sumnjivim aktivnostima osoba koje su sa Srednjeg istoka došle u pilotske škole u Sjedinjenim Državama. Prijedlog o osnivanju istražne komisije snažno je podržao i republikanski senator John McCain.

Republikanski senator Jon Kyl suglasio se s pokretanjem istrage, ali je također upozorio demokrate da ne preuveličavaju cijeli slučaj. Što se Bijele kuće tiče – glasnogovornik Ari Fleischer je obećao suradnju administracije u istrazi.

XS
SM
MD
LG