Linkovi

Američki analitičari pozdravljaju najnoviji sporazum Washingtona i Moskve o smanjenju nuklearnog arsenala (16/5/02) - 2002-05-16


Američki analitičari pozdravljaju najnoviji sporazum Washingtona i Moskve o smanjenju nuklearnog arsenala, upozoravajući – medjutim – da sporazum još uvijek ne znači da je došao kraj opasnosti od ruskog nuklearnog oružja. Nedavno su na to upozorila i dvojica stručnjaka koji su u vašingtonskom Vijeću za medjunarodne odnose rekli da se nakon Hladnog rata pojavila nova opasnost, a to je da Rusija – zbog ekonomskih problema – počne prodavati nuklearno oružje drugim zemljama.

Predsjedatelj jedne civilne organizacije koja za potrebe Pentagona analizira sigurnosna pitanja – Richard Perle – ocjenjuje da odluka o smanjenju nuklearnih arsenala potvrdjuje da Sjedinjene Države i Rusija više nisu suparnici iz razdoblja hladnog rata. On, medjutim, ističe da je sada jedno od najspornijih pitanja to što Washington optužuje Rusiju zbog prodaje nuklearnog materijala zemljama poput Irana. “Mislim da moramo jasno i nedvosmisleno reči da to doživljavamo kao prijetnju. Bez obzira smatrate li vi to prijetnjom, ili ne – mi želimo razgovarati o načinima zaustavljanja tog procesa".

Gospodin Perle predlaže i rješenje tog problema - on smatra da Washington i Moskva trebaju razgovarati o kompenziranju gubitaka koje bi Rusija pretrpila zbog odustajanja od izvoza oružja. Moskva treba otvoreno reći kakvi su njeni interesi, nakon čega bi Washington trebao utvrditi na koji način te interese uskladiti s američkim interesima – kaže gospodin Perle. On zaključuje da bi trebalo uzeti u obzir i mogućnost dijeljenja financijskog tereta koji bi za Rusiju nastao zbog obustave prodaje oružja na onim tržištima koja su za Sjedinjene Države potencijalno vrlo opasna.

Jedan drugi analitičar – odvjetnik Marl Medish, bivši glavni direktor za područje Rusije, Ukrajine i Euro-Azije pri Vijeću državne sigurnosti – suglasan je s gospodinom Perleom. Gospodin Medjish kaže da bi od velike pomoći bilo i otpisivanje ruskih dugova nastalih u sovjetskom razdoblju. “To predstavlja veliki teret za novo rusko gospodarstvo. To je nasljedje sovjetskog razdoblja; možda postoje kreativni načini da se olakšavanje dužničkog tereta poveže s nekim drugim političkim ciljevima, uključujući i suradnju u smanjenju opasnosti, ograničavanju nuklearne opasnosti, te rizika koji predstavlja nuklearni materijal u Rusiji.”

Obojica analitičara pohvalila su politiku koju prema Rusiji vodi administracija predsjednika Busha. Nakon susreta na vrhu, održanih u Washingtonu i na ranču gospodina Busha, u Crawfordu, u studenom, američki predsjednik sljedećeg tjedna odlazi na sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi i u St. Petersburgu.

XS
SM
MD
LG