Linkovi

Američki mornari organizirali humanitarnu akciju u splitskom centru Juraj Bonači (16/5/02) - 2002-05-16


Kapetan bojnog broda Charles A. Hautau i članovi posade američkog zapovjednog broda Šeste flote "La Salle", koji se nalazi u višednevnom posjetu Splitu, priredili su danas akciju humanitarnog tipa u splitskom Centru za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači". Zapovjednik Hautau i dvadesetak dobrovoljaca poklonili su Centru više desetaka kilograma boje, a potom su i sami oličili ulaz Doma stacionara i neke od unutarnjih prostorija. Za vrijeme velikog odmora američki su donatori podijelili djeci i prigodne poklone.

Mirko Džaja ravnatelj je Centra za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači" koji se skrbi za djecu s teškoćama u razvoju. "To je gesta vrlo draga, dobra, mi smo inače ustanova socijalne skrbi na koju su svi osjetljivi i tražimo okolo pomoć i kad ti netko ponudi pomoć, a da je ne tražiš, onda to još ima veći značaj.

Brod "La Salle" sudjelovao je u akcijama "Pustinjska oluja" i "Pustinjski štit" 1993. i 1994. godine, kad postaje prvim brodom 6. flote. Jedan je od naj- - suvremenijih zapovjednih brodova na svijetu. Njegov zapovjednik kapetan bojnog broda Charles Hautau o humanitarnoj akciji u splitskom Centru za odgoj i obrazovanje kaže: "Ono što pokušavamo ostvariti jest suradnja s lokalnim stanovništvom i osim temeljnog kontakta naše posade na slobodnom izlasku u grad, puno nam je važnije učiniti gestu za građane. To se ne odnosi samo na Italiju gdje smo stacionirani nego i isto tako širom Mediterana . Posebno nam je drago što ćemo ovaj put u Splitu učiniti nešto korisno za djecu i ti nas čini sretnim. Susan Geril mornarički je dočasnik prve klase na USS 'La Salle'. "Ovo je prilika za nas uzvratiti s nečim dobrim ne samo američkoj zajednici nego i drugim narodima. Za mene ideja da mogu pomoći nekom drugom dijetetu je jako važna. Ja nemam djece, ali mislim ako dajem nešto drugome u tom smislu, dajem i sebi. Djeca su budućnsot svijeta i ako možemo pomoći jednom djetetu, napravili smo dobro djelo".

XS
SM
MD
LG